Crisis lijkt goede doelen niet te raken - stijging inkomsten 4 procent

Grote goede doelen hebben geen last van de economische crisis. Donaties aan de 25 grootste goede doelen in Nederland stegen vorig jaar met 4,2 procent naar 743 miljoen euro. Dat schrijft de Volkskrant vandaag op basis van haar jaarlijkse onderzoek naar de opbrengst uit eigen fondsenwerving.

Alleen in 2009 stagneerden de opbrengsten voor de grote goede doelen. Sinds dat jaar groeien de inkomsten jaarlijks weer met vier procent, net als voorafgaand aan 2009.

Volgens hoogleraar filantropie Theo Schuyt verwacht iedereen onterecht dat door de crisis het geven aan goede doelen inzakt. Hij zegt in de Volkskrant:

“Juist in tijden van crisis en slecht nieuws hebben burgers behoefte aan betrokkenheid en hoop. Ze blijven daarom geld geven.”

KWF Kankerbestrijding is het grootste goede doel in Nederland. De instelling groeide vorig jaar met 22 procent naar 125 miljoen euro. Volgens de Volkskrant profiteert KWF Kankerbestrijding van het sportevenement Alpe d’HuZes, dat dit jaar 28,5 miljoen euro binnenbracht.

Na KWF hebben Warchild, Cliniclowns en het Rode Kruis de hoogste opbrengsten uit donaties. Van de milieu-instellingen deden het Wereld Natuur Fonds en Natuurmonumenten het het beste, terwijl de Dierenbescherming en Greenpeace hun inkomsten uit donaties zagen dalen.

Van alle grote goede doelen daalden de donaties aan de christelijke goede doelen Woord en Daad en Kerk in actie vorig jaar het sterkst.

    • Niels Posthumus