Boom vervangt Terpstra bij olympische tijdrit

Niki Terpstra kan door zijn val nog niet goed op de tijdritfiets zitten. Hij rijdt wel de wegwedstrijd.

Rotterdam. Niki Terpstra doet op 1 augustus niet mee aan de tijdrit op de Olympische Spelen in Londen. De renner van Omega Pharma-Quick-Step heeft door zijn val in de Ronde van Polen problemen met de specifieke houding op de tijdritfiets. Bondscoach Leo van Vliet heeft Lars Boom als vervanger aangewezen. Terpstra kan zich nu volledig richten op de olympische wegwedstrijd, op zaterdag 28 juli.

Terpstra kwam een week geleden in Polen hard ten val. Hoewel er geen breuken werden geconstateerd, ondervindt Terpsta nog wel hinder van zijn klap. „Door zijn aangepaste programma, dat is opgesteld na zijn val, komt hij niet toe aan een goede voorbereiding op de tijdritfiets”, stelt Van Vliet. De bondscoach vindt Boom een waardig vervanger. „Afgelopen maanden hebben beide mannen gelijkwaardige prestaties laten zien in de tijdritten.” Lieuwe Westra is de andere Nederlander die meedoet in de individuele race tegen de klok.

Bij de Noorse wielerploeg meldde Thor Hushovd zich af voor de Spelen. De 34-jarige renner is ziek. Door een virusinfectie is hij niet in topvorm voor de wegwedstrijd. Voor Hushovd is het de tweede teleurstelling in korte tijd. De renner van BMC miste dit jaar ook al de Tour de France en stapte vorige week af in de Ronde van Polen. Hushovd wordt in de olympische ploeg vervangen door Vegard Stake Laengen. Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug en Alexander Kristoff zijn de andere drie geselecteerde Noren. Novum