Opinie

    • Sabeth Snijders

Bierdrinkers trekken muggen aan

Tijdens de zomermaanden gaat de Achterpagina op zoek naar zinnige en onzinnige vakantiefabels. Vandaag: Na een biertje steken muggen je vaker.

None
Foto AFP

‘Deze fabel bestaat sinds 2002”, vertelt entomoloog Bart Knols, muggendeskundige bij het Wagenings bedrijf In2Care. Toen is er een Japanse studie verschenen waaruit bleek dat de Aziatische tijgermug een voorkeur had voor Japanners die net een biertje op hadden. Later is er net zo’n studie gedaan met de Afrikaanse malariamug en inwoners van Burkina Faso. „Maar bij de eerste studie was er geen betrouwbare controlegroep en bij de tweede studie hadden de testpersonen een locaal sorghumbier gedronken, een soort alcoholische pap van gefermenteerde sorghum, niet te vergelijken met ons bier. De studies werden opgepikt door de media en een mythe was geboren.” Volgens Knols bestaan er nog geen betrouwbare studies waaruit blijkt dat bepaalde etenswaren of dranken muggen aantrekken of afstoten. Dit komt doordat het moeilijk is om vast te stellen waarom muggen net een voorkeur hebben voor jou, en niet voor die geliefde die naast je in bed ligt.

Knols: „Mensen scheiden via hun zweet geurloze chemische stoffen af die door bacteriën op de huid worden afgebroken tot meer dan 300 vluchtige , geurende stofjes. Zo ontwikkelt iedere persoon een uniek geurprofiel waarin zowel elementen zitten die muggen aantrekken als elementen die muggen afstoten.” De balans tussen de hoeveelheid aantrekkelijke en afstotende elementen in jouw geurprofiel zorgt ervoor dat je meer of minder smakelijk bent dan je buurman.

Op dit moment is echter nog niet bekend welke elementen in een geurprofiel exact welk effect teweegbrengen. Knols: „Het probleem is niet alleen dat deze balans bij iedereen van nature anders is en de hoeveelheid en soort bacteriën op de huid is genetisch bepaald, maar ook dat deze balans varieert bij eenzelfde persoon door bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of de hormonale cyclus.” Daardoor is het lastig, zegt Knols, om twee evenwaardige testgroepen op te stellen, om vervolgens de ene groep bier te laten drinken, er een massa muggen op los te laten en te vergelijken wie het meest wordt gestoken. Knols: „We weten dat je geurprofiel verandert na het drinken van bier of het eten van knoflook. Maar tot nu toe heeft niemand kunnen aantonen dat mensen hierdoor significant meer of minder worden gestoken.”

    • Sabeth Snijders