Bernanke verwacht ‘tergend langzaam’ herstel van economie VS

Bernanke vanmiddag tijdens zijn speech voor het Amerikaanse Congres. Foto AP/Carolyn Kaster

Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (FED), verwacht dat de economie in de Verenigde Staten zich zal herstellen, maar wel “tergend langzaam”. Recente cijfers zijn volgens Bernanke “in het algemeen teleurstellend”.

De FED-voorzitter sprak vandaag de bankencommissie van de Amerikaanse senaat toe met een halfjaarlijks verslag over de stand van zaken van de Amerikaanse economie. Hierin zei hij dat deze “sterk verzwakt” is, zo schrijft persbureau AP. De FED is daarom bereid om verdere actie te ondernemen om waar nodig groei te ondersteunen. Bernanke noemde hierbij verder geen concrete stappen die de bank zou kunnen zetten:

“De meest effectieve manier voor het Congres om de economie te stimuleren is een oplossing te vinden die zowel rekening houdt met stabiliteit op de lange termijn als de kwetsbaarheid van het herstel op de korte termijn.”

Het krimpende aantal zakelijke investeringen vormt volgens Bernanke de oorzaak van het gebrek aan economische groei. Investeerders zijn terughoudend als gevolg van de voortwoekerende crisis in de eurozone, en de verwachte bezuinigingen in de VS. Door de “hardnekkig hoge werkloosheid” geeft de Amerikaanse consument momenteel weinig geld uit, eveneens een indicator voor traag herstel.

Beurzen in de min na negatieve boodschap Bernanke

Na de weinig positieve boodschap van de FED-voorzitter doken de beurzen op Wall Street en in Europa vandaag in de min. De markten hoopten op een nieuwe aankondiging van concrete steunmaatregelen, zoals het kopen van Amerikaanse staatsobligaties.

In aanloop naar de voordracht van Bernanke ging de Dow Jones vandaag positief van start, maar in de loop van de middag stond zowel de Dow Jones als de Standard & Poor’s 500 allebei op een verlies van 0,4 procent. De Nasdaq verloor 0,6 procent.

IMF: de hele wereld moet rekening houden met tegenvallende groei

Het Internationale Monetaire Fonds stelde gisteren ook al dat niet alleen Europa, maar ook de rest van de wereld moet rekenen op tegenvallende groei. Het Fonds schaalde de prognose voor de mondiale economische groei terug met 0,1 procentpunt tot 3,5 procent, volgens economieredacteur Maarten Schinkel een kleine maar alarmerende wijziging, zo schreef hij gisteren:

“Een ongeschreven wet bij het IMF is dat elk percentage onder de vier in de wereldeconomie gelijk staat aan een ‘recessie’. Omdat ook de groeivooruitzichten voor 2013 zijn verlaagd, van 4,1 procent naar 3,9 procent, blijft de situatie voorlopig slecht.”

Topman Bill Gross van Pimco, het grootste beleggingsfonds in obligaties ter wereld reageerde gisteren pessimistisch:

“Als de cijfers over de werkgelegenheid, winkelverkopen, investeringen en bedrijfswinsten in aanmerking worden genomen, dan nadert de Amerikaanse economie een recessie.”

De opeenstapeling van negatieve berichten over de Amerikaanse economie is volgens Schinkel slecht voor de herverkiezingskansen van president Obama, maar hij legt uit dat het ook voor zijn republikeinse tegenstander negatief nieuws is:

“Wie er ook in november wint, het IMF raadt de VS aan om de ‘begrotingsklif’ te vermijden, die aan het einde van dit jaar dreigt. Een politieke patstelling over het verhogen van het Amerikaanse plafond voor de staatsschuld kan, net als in de zomer van vorig jaar zorgen voor grote onrust op de financiële markten.”

    • Annemarie Coevert