Azië niet de ideale groeimarkt voor zakenbanken

Na de financiële crisis veranderde de mantra bij de mondiale zakenbanken in ‘Shanghai, Mumbai, Dubai of goodbye’. Terwijl de rest van de wereld uit elkaar viel, groeide de regio die zich uitstrekt van Saoedi-Arabië tot India, Zuidoost-Azië en China, en was de verwachting dat zij een deel van de handel zou kunnen overnemen. Maar de inzinking van de Aziatische aandelenmarkt heeft aangetoond dat dit zinsbegoocheling was.

Sinds 2008 zijn de beursmakelaars in drommen naar Azië gekomen. Afgezien van de grote Wall Street-firma’s als Goldman Sachs en JP Morgan en Europese banken als Crédit Suisse en UBS, heeft zich ook een aantal secondaire spelers gemeld, van het Amerikaanse Jefferies, het Britse Barclays en het Australische Macquarie tot het Japanse Nomura en de Chinese ICBC. Ze werden ‘gelokt’ door de commissies voor de aandelenhandel, die in Azië hoger waren dan elders, vooral als gevolg van de schaarste aan efficiënte elektronische handelsplatforms. De concurrentie was nog steeds mager, met name op het gebied van de aandelenderivaten en de handel in opdracht van grote bedrijven (‘prime brokerage’). De stevige plaatselijke spaarquota en de krachtige groei ondersteunden de hoop op hogere handelsvolumes en meer beleggingen.

Maar helaas. De waarde van de aandelenhandel in Azië en de Pacific-regio is in de eerste helft van 2012 met 22 procent gedaald, waardoor niet alleen de neergang in Amerika werd overtroffen, maar zelfs die in Europa. Intussen zijn de commissies onder zware druk komen te staan. De afgelopen twee jaar zijn ze op sommige markten met wel 30 procent gedaald, doordat nieuwkomers hebben geprobeerd snel marktaandeel te verwerven.

De uitgifte van nieuwe aandelenheeft ook een klap gekregen. Volgens Thomson Reuters zijn de opbrengsten uit de aandelenhandel in Azië en de Pacific-regio dit jaar met 31 procent gedaald naar 11,3 miljard dollar. Dat is twee maal zoveel als de afname in de VS. Bovendien wil een steeds groter aantal banken een deel van deze slinkende koek. De voorgenomen beursgang in Hong Kong van PICC ter waarde van 3 miljard dollar later dit jaar zal door maar liefst zeventien firma’s worden gewaarborgd.

De pan-Aziatische aandelenhandel is in plaats van een winstmachine een probleemkind geworden. De pijn komt langzamerhand naar buiten. De inkomsten van Macquarie in Azië zijn in het boekjaar tot en met maart met 35 procent gedaald, terwijl ze in Europa met 19 procent zijn gestegen en in Amerika met 8 procent zijn geslonken. Jefferies heeft in zijn jongste kwartaalcijfers, waarin de winst met 21 procent is afgenomen ten opzichte van een jaar eerder, de nadruk gelegd op de kosten van zijn Aziatische expansie.

De terugtocht is al begonnen. Samsung Securities heeft zijn activiteiten in de regio buiten Korea een paar maanden geleden gestaakt. Royal Bank of Scotland verkoopt het grootste deel van zijn Aziatische aandelendivisie aan de Maleisische CIMB Group. Crédit Agricole voert besprekingen over het afstoten van zijn belang in CLSA. Beleggers die veel aandacht hebben voor de problemen in Europa, nu de mondiale (zaken-)banken deze week hun cijfers bekendmaken, zouden ook eens moeten informeren naar de plannen van deze firma’s in Azië.

Wei Gu en Rob Cox

vertaling Menno Grootveld

    • Rob Cox
    • Wei Gu