‘Assad zal niet aarzelen chemische wapens in te zetten’ - geen bewijs

Demonstranten tonen een poster van Assad op een poster afgebeeld als poppenspeler van VN-gezant Kofi Annan. Foto Reuters / Shaam News Network

President Bashar Assad van Syrië zal niet twijfelen chemische wapens in te zetten als hij werkelijk in het nauw wordt gedreven. Dat heeft Nawaf Fares, de voormalig Syrische ambassadeur in Irak, tegen de BBC gezegd. Volgens Fares doen onbevestigde rapporten zelfs vermoeden dat zijn regime al chemische wapens heeft gebruikt.

De ex-ambassadeur stelde ook dat bomaanslagen door het land zouden zijn georganiseerd door het regime van Assad in samenwerking met terreurnetwerk Al-Qaeda. Iets wat de oppositie ook al enige tijd beweert, maar waarvoor nog geen bewijs is gevonden.

Fares heeft geen hard bewijs om zijn uitspraken te staven

Fares is de hoogsteplaatste diplomaat die tot nu toe openlijk afstand nam van het regime-Assad en overliep naar de oppositie. Maar volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants moeten zijn woorden desalniettemin met een korrel zout worden genomen.

“Overlopers als Fares toeteren meestal van alles. Zij maken zichzelf groter dan zij in werkelijkheid zijn. Bewijs heeft hij niet. We moeten voorzichtig zijn met wat overlopers roepen. Vaak blijken hun uitspraken later helemaal niet waar.”

Wel is volgens de BBC bekend dat Syrië een behoorlijke voorraad chemische wapens bezit. Ook in het Westen en in buurlanden van Syrië zou de laatste tijd de vrees groeien dat die wapenvoorraad een serieus gevaar kan zijn voor de veiligheid als het regime van Assad valt.

Volgens Fares zou er vooral onbevestigde informatie bestaan dat chemische wapens al zouden zijn gebruikt in gevechten in de stad Homs. Ook daarvoor bestaat echter geen bewijs.

    • Niels Posthumus