Arcadis: afwaardering WOZ-waarde leidt tot strop 37 miljard op vastgoed

Kantoorpand in Almere in aanbouw. Er dreigt een strop van 37 miljard euro voor banken, beleggers en overheden door daling waarde vastgoed. Foto L'Hermitage in Almere, gezien in Google Streetview.

Door de crisis moeten bedrijven, beleggers en overheden zeker 37 miljard euro aan verlies nemen op bedrijfspanden. Dat blijkt uit een berekening van Nederlands grootste ingenieurs- en adviesbureau Arcadis. Dat schrijft dagblad Trouw vanochtend.

De waardedaling kan vooral voor Nederlandse banken grote gevolgen hebben. Zij hebben voor tachtig miljard euro aan leningen uitstaan in commercieel vastgoed. Als een bedrijf de hypotheek niet kan betalen, dient het gebouw als onderpand. De waarde van dat onderpand is de laatste tijd dus flink in waarde gedaald. Daardoor kunnen banken met een gat blijven zitten.

De kantoren, winkels, scholen en zorginstellingen die Arcadis onder de loep nam, zijn samen bijna 254 miljard euro waard - maar net iets minder dan bijvoorbeeld alle inkomsten van de Nederlandse overheid in één jaar.

ABN AMRO schatte vorige week al dat vastgoed het komende jaar met tien procent in waarde zal dalen. Maar Arcadis is nu dus nog pessimistischer. Het bureau wijst er op dat ABN Amro geen rekening heeft gehouden met het feit dat veel pandeigenaren een lagere WOZ-waarde zullen aanvragen.

Bij een lagere WOZ-waarde hoeft minder belasting te worden betaald. Vaak wordt een aanvraag voor een lagere waarde goedgekeurd. Dat zou volgens Arcadis leiden tot een verlies van 46,3 miljard euro, waarvan 37 miljard euro nog niet is weggestreept.

    • Niels Posthumus