Akademie en Ateliers vormen één instituut

De Rijksakademie en De Ateliers gaan samen één nieuw topinstituut vormen, dat plaats biedt aan zestig kunstenaars. Dat hebben de twee Amsterdamse postacademische instellingen gisteren bekendgemaakt.

In mei wees de Raad voor Cultuur de subsidieaanvraag van de twee instellingen af en gaf hij het tweetal opdracht een plan voor verregaande samenwerking in te dienen. Dat hebben zij gisteren gedaan. Daarbij stellen ze wel dat de krachtenbundeling alleen kan doorgaan als het Rijk meewerkt aan een oplossing voor de hoge huurlasten van de Rijksakademie en voor de hoge personeelskosten.

De twee instellingen gaan vanaf volgend jaar in rijkssubsidie stevig achteruit. In plaats van de 4,3 miljoen die ze in de afgelopen periode bij elkaar opgeteld jaarlijks ontvingen, zullen ze van 2013 tot 2016 nog jaarlijks 1,5 miljoen euro ontvangen.

Niet toevallig maakte het Mondriaan Fonds gisteren bekend dat het in 2013 en 2014 24 werkplekken van 50.000 euro zal financieren bij De Ateliers en de Rijksakademie. Daarnaast financiert het fonds elf plekken bij de Jan van Ecyk Academie in Maastricht. Bij het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch zal het fonds twaalf plekken van drie maanden voor 20.000 euro betalen. Na twee jaar vermindert het fonds het aantal gegarandeerde werkplekken bij deze instellingen.

Het Mondriaan Fonds zal samen met deze instellingen kunstenaars selecteren. Het bewaart daarnaast nog 5 ton voor kunstenaars die een opleiding in het buitenland willen volgen of op een andere manier aan praktijkverdieping willen doen.