Aflossingsvrij

We hadden natuurlijk al Thom de Graaf, de D66-minister van Bestuurlijke Vernieuwing die eerst heel principieel aftrad omdat zijn gekozen burgemeester in de Eerste Kamer sneuvelde – en zich vervolgens twee jaar later doodleuk liet benoemen tot burgemeester van Nijmegen. En vergeet ook Wim Kok niet: de PvdA-premier die als rechtgeaarde socialist ten strijde trok tegen ‘exhibitionistische zelfverrijking’ in de top van het bedrijfsleven, alvorens fulltime Sinterklaas te worden bij ING, KLM en Shell.

Mannen met ballen.

Maar zo groot als de testikels van ex-Financiënbaas Gertje Zalm zie je ze niet vaak meer. Zalm wil per direct het „aflossen van hypotheken verplicht stellen”, zei hij vorige week in het Algemeen Dagblad, „anders word je gekort op je belastingvoordeel”.

Cojones.

Gerrit Zalm: de man die in de jaren negentig als minister van Financiën hoogstpersoonlijk de financiële sector dereguleerde. Die eigenhandig het leven-op-afbetaling salonfähig maakte in Nederland. Die in 2003 nog ten stelligste verkondigde dat – read my lips – „de VVD nooit, maar dan ook nooit in een regering zal stappen die morrelt aan de hypotheekrenteaftrek”. Die als Chef Wurgcontracten bij de Dirk Scheringa Bank de ene na de andere 100 procent aflossingsvrije hypotheek aan de man bracht. Die zelfs toen de bank bijna omviel in een open brief aan de Volkskrant de leenpraktijken van DSB nog verdedigde.

Die Gerrit Zalm zegt nu: „Pas op! Geld lenen kost geld!”

Oké, je zou het voortschrijdend inzicht kunnen noemen – al was daar dan wel een hypothekencrisis, een bankencrisis, een kredietcrisis en een recessie voor nodig.

Wat ik maar zeggen wil: best een goed idee van Gerrit, eigenlijk.

Dus onder het mom ‘belofte maakt schuld’: ik onmiddellijk naar de website van de bank waar Gerrit al sinds december 2008 voor een slordige 750.000 euro per jaar de baas speelt. En, warempel, wat tref ik daar aan – onder het kopje ‘Hypotheken’? De aflossingsvrije hypotheek, met keurig daaronder de voordelen op een rij: ‘Elke maand alleen rente betalen’ en ‘Maximaal belastingvoordeel’! Was getekend, uw hypotheekadviseur G. Zalm.

Ziedaar het probleem met schulden van ex-politici: die zijn altijd aflossingsvrij.

    • Rob Wijnberg