Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Aflossen móét inderdaad, maar Zalm is een hypocriete boodschapper’

ABN-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm vindt dat alle huizenbezitters hun hypotheek onmiddellijk moeten gaan aflossen. Foto NRC / Vincent Mentzel

Oud-minister Gerrit Zalm, nu topbankier bij ABN Amro, heeft gelijk met zijn stelling dat alle hypotheken moeten worden afgelost. Daarover zijn de Volkskrant, nrc.next en NRC Handelsblad het wel eens in hun commentaren. Maar of Zalm nu de aangewezen boodschapper van dat nieuws is?

NRC Handelsblad schreef gisteren in zijn commentaar:

Gerrit Zalm, oud-minister van Financiën (VVD) en nu bestuursvoorzitter van staatsbank ABN Amro, heeft gelijk. Aflossen van huizenleningen moet de norm worden, zei hij zaterdag in het Algemeen Dagblad. Daarbij moet Nederland geen onderscheid maken tussen nieuwe huizenkopers die leningen aangaan en volgens het Lenteakkoord wél in 30 jaar moeten aflossen en bestaande schuldenaren die dat niet hoeven.

‘Zalm heeft zijn partij, de VVD, ingehaald’

Zalm heeft daarmee volgens Martin Sommer in de Volkskrant zijn partij, de VVD, ingehaald. De suggestie dat het aflossen van hypotheken de regel moet worden, ook voor mensen die momenteel een aflossingsvrije lening hebben, noemt Sommer verstandig. Hij schrijft:

Ook Nederland zit, via zijn hypotheken, met een enorme schuldenberg. Elke maatregel is welkom die de daarmee samenhangende financiële risico’s vermindert. Daar komt bij dat ook de vele aflossingsvrije hypotheken ooit aflopen, en dan wel degelijk moeten worden terugbetaald. Dat is een tijdbom die onschadelijk moet worden gemaakt. Tot slot schept een aflossingsverplichting ongelijkheid als die alleen voor nieuwe gevallen opgaat. In de praktijk zouden vooral jongeren daarvoor opdraaien, terwijl hun vooruitzichten op menig gebied al niet rooskleurig zijn.

‘Je kunt je afvragen of Zalm de ideale brenger van het bericht is’

Maar een goed plan of niet, de hypocrisie in de stellingname van Zalm ontgaat geen van de commentatoren. Sommer in de Volkskrant:

Je kunt je afvragen of Gerrit Zalm de ideale brenger van dit bericht is. Voordat hij bankier werd bij ABN/Amro, was hij de tweede man na Dirk Scheringa bij DSB. Die bank was niet bepaald terughoudend met het uitlenen van geld.

Cabaretier Lebbis over banken, DSB Bank en Gerrit Zalm:

NRC Handelsblad wees gisteren eveneens op het verleden van Zalm bij DSB Bank. En het kwaadst maakt nrc.next-hoofdredacteur Rob Wijnberg zich in nrc.next deze ochtend. Hij schrijft in zijn column:

Gerrit Zalm: de man die in de jaren negentig als minister van Financiën hoogstpersoonlijk de financiële sector dereguleerde. Die eigenhandig het leven-op-afbetaling salonfähig maakte in Nederland. Die in 2003 nog ten stelligste verkondigde dat – read my lips – "de VVD nooit, maar dan ook nooit in een regering zal stappen die morrelt aan de hypotheekrenteaftrek". Die als Chef Wurgcontracten bij de Dirk Scheringa Bank de ene na de andere 100 procent aflossingsvrije hypotheek aan de man bracht. Die zelfs toen de bank bijna omviel in een open brief aan de Volkskrant de leenpraktijken van DSB nog verdedigde. Die Gerrit Zalm zegt nu: "Pas op! Geld lenen kost geld!"

'Zalm biedt via ABN Amro zelf nog aflossingsvrije hypotheken aan'

Volgens Sommer mag het bezwaar tegen boodschapper Zalm “evenwel het zicht op de boodschap niet wegnemen, ook richting zijn eigen VVD.” NRC Handelsblad toont zich al iets argwanender tegenover de voormalige minister van Financiën, die nu ABN Amro leidt:

Zijn voorstel zou, afhankelijk van de gekozen uitwerking, ook in het voordeel van de banken uitpakken en eigenbelang zijn. En het voorstel heeft meer dan een zweem van onrechtvaardigheid. Mensen zijn hoge verplichtingen aangegaan en de overheid wijzigt zomaar de regels.

Maar alleen Wijnberg testte zijn wantrouwen door eigenhandig naar de website van ABN Amro te surfen om aldaar de proef op de som te nemen. Hij schrijft:

Dus onder het mom ‘belofte maakt schuld’: ik onmiddellijk naar de website van de bank waar Gerrit al sinds december 2008 voor een slordige 750.000 euro per jaar de baas speelt. En, warempel, wat tref ik daar aan – onder het kopje ‘Hypotheken’? De aflossingsvrije hypotheek, met keurig daaronder de voordelen op een rij: ‘Elke maand alleen rente betalen’ en ‘Maximaal belastingvoordeel’! Was getekend, uw hypotheekadviseur G. Zalm.

De aflossingsvrije hypotheek die ABN Amro aanbiedt. Foto Screenshot website ABN AmroDe aflossingsvrije hypotheek die ABN Amro aanbiedt. Foto Screenshot website ABN Amro