Acht hongerige waterleeuwen

None

Kom niet aan deze vrouwen, want ze breken je. Een muur van gespierde armen scheidt ze van de boze buitenwereld. Niemand mag het groepsproces van de roeisters verstoren. De strakke koppies spuwen vuur. Alles geven ze voor dit team. Killers met een missie.

Van acht eenlingen een goed geöliede machine maken, dat is de kunst bij de twee vlaggenschepen van het Nederlandse roeien. Geen ego’s, alles opofferen, één doel. Dat lijkt de vrouwenacht beter te lukken dan de mannenacht.

De voorbereiding op de Olympische Spelen verliep bij de mannen moeizaam. De bondscoach moest vijf weken geleden vertrekken omdat de samenwerking niet optimaal was. Er waren ruzietjes, er was gedoe, gerommel, er werd geschreeuwd. Gevalletje te hoog testosterongehalte?

De zware mannen zijn haantjes. Individuen met ontzettend veel power, maar lange tijd geen eenheid. Het zijn – inclusief stuurman – negen eilandjes. Negen baasjes. Een bouwwerk met veel scheurtjes. Wondercoach René Mijnders probeert de ploeg nu op koers te krijgen voor de Spelen. Op de foto weerkaatsen de krachtige lichamen van de mannen in het water, misschien een goed moment voor reflectie en bezinning.

Een groep vol conflicten kan tot grote hoogtes stijgen. Kijk naar de Spelen in Atlanta in 1996, waar de Nederlandse volleyballers goud wonnen ondanks veel onderlinge spanningen (basisspeler Guido Görtzen was de pispaal van de groep). En de waterpoloploeg die vier jaar geleden goud won, was lang een groep met roddelende, introverte vrouwen, verscheurd door kliekjesvorming, negatieve gedachten en onderhuidse irritaties.

Bij de roeisters lijkt dat niet aan de orde. Je ziet de acht tempobeulen straks tekeer gaan op het water van Dorney Lake, even ten westen van Londen. De boot perfect in cadans, met de kleine stuurvrouw die haar troepen naar de finish schreeuwt. Het zijn hongerige waterleeuwen, op jacht naar een prooi.

In aanloop naar de Olympische Spelen (27 juli-12 augustus) publiceert nrc.next iedere dinsdag en donderdag foto’s van Nederlandse deelnemers. De foto’s zijn gemaakt voor het fotoboek Olympisme, over bloed, zweet en tranen van Lars van den Brink en Tom van Heel. Kijk op www.olympisme.eu

    • Steven Verseput