Zwemmen maar

Amsterdam 14-7-2012 Wateroverlast op de Laagtekadijk Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 14-7-2012 Wateroverlast op de Laagtekadijk Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Zware regenval leidde afgelopen weekend alleen al in de regio Amsterdam-Amstelland tot meer dan 500 meldingen bij de brandweer, zo meldde Het Parool. Straten, zoals de Laagte Kadijk op de foto, stonden blank en kelders en tunnels liepen onder.

En de komende weken blijft het weer wisselvallig, zei Sander Tijm van het KNMI afgelopen weekend in Trouw. De lucht boven Nederland is al een tijdje koud en instabiel. Dat zorgt ervoor dat een beetje opwarming al een bui kan veroorzaken. Ook de grens tussen koude en warme lucht zorgt voor onweer en regen.

Maar niet alleen in Nederland is de echte zomer nog ver te zoeken. In het Duitse Stuttgart werd de tenniswedstrijd tussen Tipsarevic en Monaco stilgelegd. En gisteren doken foto’s op van Barack Obama, die op campagnetournee in Virginia in de stromende regen een speech houdt.

In het Engelse Legoland in Windsor kwamen gisteren, op St. Swithins Day, honderden mensen bij elkaar om het liedje Rain, Rain, Go Away! te zingen. Volgens de legende houdt het weer op St. Swithins Day de komende veertig dagen en nachten aan.

Het hoofdredactioneel commentaar in de Britse krant Times of London eiste zaterdag dat het onmiddellijk zou stoppen met regenen. Volgens de krant liggen de winkels vol afgeprijsde badkleding en tuinmeubelen. Juni was in het Verenigd Koninkrijk de natste maand ooit.