Zalm wil verplicht aflossen, verzet VVD en verzekeraars

Gerrit Zalm krijgt met zijn pleidooi, dit weekeinde, voor verplichte aflossing van hypotheken voor alle huizenbezitters, steun uit de bankenwereld. Maar niet van verzekeraars en ook niet van zijn eigen VVD. De topman van ABN Amro en oud-minister van Financiën vindt dat niet alleen starters op de huizenmarkt moeten aflossen, zoals in het Lenteakkoord staat. Wie niets aflost, moet minder belastingaftrek krijgen, zegt Zalm in het AD. Aflossen moet „de norm worden”.

„Ons grootste probleem zit in het woord moeten”, zegt VVD-Kamerlid Helma Neppérus. Volgens haar zijn banken zelf met aflossingsvrije hypotheken gekomen. „Er is geen klant die deze producten heeft verzonnen.” De VVD is in het Lenteakkoord (met CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie) akkoord gegaan met een verplichte aflossing bij nieuwe hypotheken, maar vindt dat bestaande gevallen ongemoeid moeten blijven. „Natuurlijk kan je praten over fiscale stimulansen.”

In de bankenwereld wordt er al langer voor gepleit woningbezitters meer te laten aflossen. Hoofdeconoom Wim Boonstra van de Rabobank denkt dat verplichte annuïteit (in dertig jaar aflossen) de beste manier is om hypotheken voor de overheid goedkoper te maken. „Op die manier zorg je ervoor dat de starter nog een maximale fiscale stimulans heeft.” Volgens Boonstra kan de banken niet verweten worden dat zij zelf de aflossingsvrije hypotheken hebben ‘uitgevonden’. „De omstandigheden zijn veranderd.”

De verzekeraars zijn tegen een verplichte aflossing voor alle huizenbezitters. „Zalm verschuift met zijn pleidooi een probleem van de banken naar de verzekeringswereld”, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. Veel van de aflossingsvrije hypotheken zijn spaarhypotheken, waarbij de spaarstortingen bij verzekeraars zijn gedeponeerd. Bij verplichte aflossing zou dat spaardeel naar de banken gaan. „De banken kunnen door de aflossingen op een goedkope manier hun balans versterken”, aldus de woordvoerder van de verzekeraars.