Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Zalm krijgt bijval van banken voor aflossen hypotheek, maar niet van zijn eigen VVD

Gerrit ZALM (1952) Nederlands econoom en topman van ABNAMRO Bank. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 3 maart 2010
Gerrit ZALM (1952) Nederlands econoom en topman van ABNAMRO Bank. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 3 maart 2010 Volgens Zalm leidt de nieuwe regeling tot een ongelijke behandeling tussen nieuwkomers en bestaande woningeigenaren. Foto NRC / Vincent Mentzel

Alle huizenbezitters moeten hun hypotheek onmiddellijk gaan aflossen, betoogde bestuursvoorzitter van ABN Amro Gerrit Zalm afgelopen zaterdag in het AD. Wie dat niet doet, moet volgens hem zijn belastingvoordeel kwijtraken. Rabobank en ING zijn het met hem eens, maar zijn eigen VVD niet.

“Ons grootste probleem zit in het woord moeten”, zegt VVD-Kamerlid Helma Neppérus vandaag in NRC Handelsblad. Volgens haar waren het de banken zelf die met de aflossingsvrije hypotheek begonnen. Daarom wil ze niet komen aan bestaande gevallen, zoals ook in het Lenteakkoord is overeengekomen.

Neppérus:

“Er is geen klant die deze producten heeft verzonnen en nu roepen banken zelf dat de fiscale aftrek moet worden beperkt.”

En op Twitter:

Twitter avatar helmanepperus helma nepperus Blijf me over banken verbazen. Eerst verkopen ze aflossingsvrijproduct en nu idee om klant gevolg te laten betalen van geen fiscale aftrek.

Zalm: nieuwe regeling leidt tot ongelijke behandeling

In het Lenteakkoord is afgesproken dat alle hypotheken die vanaf volgend jaar worden afgesloten, in dertig jaar volledig moeten worden afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Dat moet een einde maken aan de aflossingsvrije hypotheek. De nieuwe regeling leidt volgens Zalm echter tot een ongelijke behandeling tussen nieuwkomers en bestaande woningeigenaren.

Zalm wijst erop dat de eerste groep de hypotheek volledig moet aflossen terwijl de tweede groep dertig jaar hypotheekrente mag aftrekken zonder één cent af te lossen. De grootste hypotheekverstrekker, de Rabobank, noemt het idee in het AD net als de ING een ‘interessant voorstel’.

Rabobank: huidig systeem niet houdbaar

Hoofdeconoom Wim Boonstra van de Rabobank denkt dat verplichte annuïteit (in dertig jaar aflossen) de beste weg is om hypotheken voor de overheid goedkoper te maken.

“Op die manier zorg je ervoor dat de starter nog een maximale fiscale stimulans heeft.”

Volgens Boonstra kan de banken niet verweten worden dat zij zelf de aflossingsvrije hypotheken hebben ‘uitgevonden’, zo zegt hij vandaag in NRC.

“De omstandigheden zijn veranderd en ik denk dat de meeste mensen wel inzien dat het huidige systeem niet houdbaar is.”

Ook ING laat zich positief uit over het voorstel van Zalm.