Weer hoge Afghanen opgeblazen

Bij een reeks aanslagen zijn dit weekeinde in Afghanistan verschillende hoge functionarissen en andere Afghanen gedood. Op een bruiloft in de noordelijke provincie Samangani blies een zelfmoordenaar zaterdag zichzelf en 22 anderen op, onder wie het etnisch Oezbeekse parlementslid Ahmad Khan Samangani, een voormalige krijgsheer. Ook het hoofd van de provinciale inlichtingendienst kwam om, evenals een generaal van de nationale politie en een hoge militair. Zestig mensen raakten gewond.

Vrijdag was in de westelijk provincie Herat de burgemeester van de stad Shindand doodgeschoten. Die zelfde dag was in de oostelijke provincie Laghman het hoofd vrouwenzaken opgeblazen, met een bom die aan haar auto was bevestigd. De minister van Onderwijs overleefde gisteren een aanslag, toen een bermbom afging terwijl zijn konvooi van de provincie Baghlan naar het noordelijke Kunduz reed. In de getroffen auto zat niet de minister, maar wel twee lijfwachten die licht gewond raakten. Geen van de aanslagen is tot nu toe opgeëist. Van de bom bij de bruiloft wordt de Talibaan verdacht. (AP, Reuters, AFP)