'We zijn onze gids Gerrit Komrij kwijt'

„We zijn onze gids kwijt”, zei Kees van Kooten afgelopen zaterdag bij de herdenkingsbijeenkomst van de 9 juli overleden dichter en schrijver Gerrit Komrij. In een bomvolle zaal van Felix Meritis waren familieleden, vrienden en collega’s bijeengekomen om de dichter de laatste eer te bewijzen.

Van Kooten roemde Komrijs encyclopedische geest, en zijn vermogen ons te wijzen op bijzondere gedichten en boeken: „Hij opende schatkamers voor ons.” Hij bracht in herinnering hoe hij met Jan Mulder door Komrij in diens Portugese huis werd rondgeleid, steeds weer in nieuwe kamers, met nieuwe verzamelingen: bijvoorbeeld van Nederlandse liedteksten zoals Blonde Mientje heeft een hart van prikkeldraad en Meneer Dinges weet niet wat swing is.

Komrij was een auteur die het verhevene aan het aardse koppelde, de ernst aan de vrolijkheid, bleek uit de toespraken en uit de vertoonde fragmenten van de documentaire De gelukkige schizo die Onno Blom en Jan Louter over Komrij maakten. Daar was de stem van Komrij ook op te horen, die Ramsey Nasr, de huidige Dichter des Vaderland, zal missen, blijkens het gedicht dat hij voorlas. Ook Remco Campert en Menno Wigman lazen gedichten voor Komrij voor.

Komrij kon scherp zijn, maar hij schreef ook zachtaardige romans vol verlangen, zei zijn redacteur bij de Bezige Bij Suzanne Holtzer: „Hij is altijd uit het raam blijven kijken vol verlangen.” Dat was er volgens haar ook de oorzaak van dat hij nieuwe generaties steeds aansprak en er contact mee maakte.

Er werd ook gezongen bij Komrijs afscheid, door Camerata Trajectina en Huub van der Lubbe: zij zongen teksten van de overleden dichter. Volgens Jan Mulder „hield Komrij van het lied, maar vergat hij het liederlijke niet” en zocht hij altijd de kwinkslag in serieuze kunstzinnigheid. Van Kooten vroeg aan het slot een staande ovatie voor de overleden dichter. Komrij trouwde kortgeleden met zijn vriend Charles Hofman. Komrij wordt donderdag 19 juli begraven in zijn woonplaats Vila da Pouca da Beira in Portugal.