VS keuren voor het eerst hiv-preventiemiddel goed

Foto Reuters/Lucas Jackson

De Verenigde Staten hebben voor het eerst een geneesmiddel goedgekeurd dat hiv kan voorkomen. De Food and Drug Administration (FDA) heeft een vergunning afgegeven voor het middel Truvada, zo meldt persbureau AP vanavond.

De beslissing is een mijlpaal in een strijd die al dertig jaar wordt gevoerd door de FDA en ontwikkelaars van geneesmiddelen. Truvada is een pil die is ontwikkeld door Gilead Sciences, en is bedoeld voor mensen die een hoog risico lopen op hiv-besmetting, bijvoorbeeld omdat ze een seksuele partner hebben die besmet is. Het geneesmiddel zou de kans op besmetting met hiv met 44 tot 73 procent kunnen verminderen.

Bezwaren worden al geuit sinds het middel in 2004 af was. Medici en belangengroepen zijn bang dat de pil onterecht een gevoel van veiligheid geeft, of dat er een hiv-variant ontstaat die immuun is voor het middel. Een adviesgroep voor de overheid heeft in mei echter besloten dat het middel wel geschikt is voor de markt.