Vloeistofverbod luchtvaart mogelijk verlengd

Archieffoto van koffers op Schiphol. Foto NRC Handelsblad / Bas Czerwinski

Het duurt mogelijk langer voordat vliegtuigpassagiers in de Europese Unie weer onbeperkte hoeveelheden vloeistoffen mogen meenemen in hun handbagage, meldt persbureau Novum.

Er zijn nog geen scanners die betrouwbaar vloeibare explosieven kunnen opsporen, laat een woordvoerder van Schiphol vandaag weten aan Novum.

Beperkingen op vloeistofvervoer mogelijk volgend jaar ten einde

Het is de bedoeling dat de beperkingen voor het vervoer van vloeistoffen in de handbagage vanaf 2013 worden opgeheven. Voorwaarde is wel dat luchthavens nieuwe scanners hebben geïnstalleerd die kunnen controleren om wat voor vloeistoffen het gaat. En die laten nog op zich wachten.

Onbetrouwbare resultaten proefprojecten

Volgens Novum schrijven Belgische media als De Standaard vandaag dat enkele Europese landen aandringen op uitstel van het opheffen van de beperkingen, omdat geen enkel proefproject betrouwbare resultaten heeft opgeleverd. De scanners die de vloeistofdichtheid meten en op deze manier explosieven moeten opsporen blijken onbetrouwbaar en zijn niet snel genoeg.

EU bekijkt huidige beperkingen

Op Europees niveau wordt nu bekeken hoe de scans kunnen worden verbeterd en of de huidige beperkingen langer van kracht blijven, aldus de Belgische kranten. De woordvoerder van Schiphol laat weten dat de Europese Commissie nog geen besluit heeft genomen. Voorwaarde voor de nationale luchthaven is dat de scanners snel en effectief kunnen werken. Een woordvoerder van de verantwoordelijke eurocommissaris laat vandaag weten dat de Europese Commissie waarschijnlijk nog deze maand een besluit neemt over de kwestie.

Om veiligheidsredenen is de hoeveelheid vloeistoffen en gels die een reiziger in zijn handbagage mag meenemen sinds 2006 strikt beperkt. Britse veiligheidsdiensten ontdekten toen dat terroristen een aanslag wilde plegen met behulp van vloeistoffen.