Verzekeraar 'misbruik van marktpositie' verweten

Bestuurders van vier ziekenhuizen vinden dat zorgverzekeraars hun machtspositie misbruiken door hun rekeningen te laat te betalen. Dat schrijven ze vandaag in een opiniestuk in deze krant. Als dat niet verandert, zouden de Nederlandse toezichtsautoriteiten, NZA of NMA, onderzoek moeten doen.

„Veel ziekenhuizen in Nederland hebben te maken met één regionaal dominante zorgverzekeraar die 60 procent van de markt bezit”, schrijven bestuursleden van het Martini Ziekenhuis in Groningen, het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg, het Deventer ziekenhuis en het Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen. „De zorgverzekeraar stelt zich meer op als toezichthouder en bankier dan als contractpartner.”

De kritiek is opvallend omdat de belangenorganisaties van alle ziekenhuizen én alle zorgverzekeraars precies een jaar geleden een ‘historisch’ akkoord sloten met minister Schippers (Volksgezondheid, VVD). Daarin spraken ze af de groei van het aantal behandelingen (en dus kosten) dit jaar te beperken tot 2,5 procent. Ze zouden voor 1 april alle individuele contracten daartoe hebben gesloten. Dat is nog niet gelukt omdat het een pijnlijk proces is: ziekenhuizen moeten snijden in eigen vlees en zorgverzekeraars moeten dat afdwingen.

De ziekenhuisbestuurders schrijven dat verzekeraars pas voorschotten betalen als de overeenkomst is getekend. Dat betekent dat bij een omzet van 200 miljoen euro, 100 miljoen aan rekeningen open kan blijven staan. Dat ziekenhuizen moeten voorschieten, is „misbruik van marktpositie”, vinden zij. Omdat de inspectie al specifieke eisen stelt, moeten zorgverzekeraars zich volgens de bestuurders niet ook met de bedrijfsvoering bemoeien.

In een reactie zegt Zorgverzekeraars Nederland: „Is het glas half leeg of half vol? 2012 is een overgangsjaar: dit jaar is er voor het eerst op grote schaal sprake van prestatiebekostiging voor de ziekenhuizen. Het oude budgetsysteem, dat vooraf zekerheid bood, is vervangen door een systeem dat ondernemerschap vraagt van beide kanten.

„Daarbij hoort ook dat een ondernemer mogelijk zelf voorfinanciert, als het contract nog niet rond is.”

Opinie: pagina 14