Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Uitgelicht

World-record holder Usain Bolt looks at the crowd while getting his right hamstring stretched out after loosing to fellow country man Yohan Blake in the 200m final at Jamaica's Olympic trials in Kingston, Jamaica, Sunday, July 1, 2012. Blake edged Bolt by 0.03 finishing in 19.80 seconds. (AP Photo/Collin Reid)
World-record holder Usain Bolt looks at the crowd while getting his right hamstring stretched out after loosing to fellow country man Yohan Blake in the 200m final at Jamaica's Olympic trials in Kingston, Jamaica, Sunday, July 1, 2012. Blake edged Bolt by 0.03 finishing in 19.80 seconds. (AP Photo/Collin Reid) AP

Film

Bulletproof Monk. (Paul Hunter, 2003, VS). Een Tibetaanse monnik (Yun-Fat Chow) weet tijdens de Tweede Wereldoorlog een gebedsrol uit handen van de nazi’s te houden. Zestig jaar later wordt de rol alsnog gestolen door de Amerikaanse zakkenroller Kar (Seann William Scott, vooral bekend als de obscene Stifler uit de American Pie-reeks). Film past in het genre van de buddy-movies, maar is lang niet zo leuk als bijvoorbeeld Bad Boys en Lethal Weapon, want: voorspelbaar.RTL 7, 20.30-22.35u.

The Sentinel. (Clark Johnson, 2006, VS). Michael Douglas speelt beveiligingsagent Pete Garrison, beveiliger en minnaar van first lady Kim Basinger. Als er van binnenuit een aanslag op de president wordt gepleegd, wordt iedere agent onderworpen aan een leugendetectortest. Garrison liegt over zijn relatie met de presidentsvrouw en wordt plotseling verdacht door zijn voormalige protegé en vriend David Breckinridge (Kiefer Sutherland). Intrigerend plot, maar de film is niet overal even onderhoudend.SBS 6, 20.30-22.45u.

Life. (Ted Demme, 1999, VS). Martin Lawrence en Eddie Murphy spelen in deze tandeloze komedie twee New Yorkers die in Mississippi in de jaren dertig vast komen te zitten op verdenking van moord. Ze worden, onterecht, tot levenslang veroordeeld. Met dank aan de grimeerafdeling gaan er liefst zestig jaar voorbij, waarin de twee telkens opnieuw proberen te ontsnappen.BBC1, 00.35-02.10 uur

Entertainment

Het gevoel van de Vierdaagse. Deze week gaat de Nijmeegse Vierdaagse voor de 96ste keer van start. Meer dan 40.000 wandelaars lopen zich de benen uit hun lijf, terwijl de Nijmeegse cafés ’s avonds vol staan met studenten en artiesten. Fons de Poel en Hella van der Wijst brengen dagelijks het laatste nieuws en portretten van lopers. Met speciaal verslaggever, oud-schaatser Erik Hulzebosch.Ned. 1, 19.25-20.00u.

Spoorloos Extra. Spoorloos Extra bezoekt eerdere kandidaten van het programma om te zien hoe het nu met hen gaat. Vanavond: Maya, die als baby werd geadopteerd door Nederlandse ouders. In 2009 reisde Derk Bolt naar Nepal om op zoek te gaan naar haar familie. Ze kreeg toen te horen dat haar beide biologische ouders op tragische wijze waren omgekomen. Ned. 1, 21.25-22.10u.

Informatief

Tegenlicht: Cleantech. Dat natuurlijke hulpbronnen als water en grondstoffen ooit opraken staat vast. Maar een echte oplossing is er nog niet. Tegenlicht onderzoekt daarom de mogelijkheden van Cleantech, schone technologie. Samen met geestelijk vader van Cleantech, Nick Parker, zien hoe de wereld kan worden als deze schone technologie overal wordt ingezet.Ned. 2, 20.20-21.20u.

Last train home. Documentaire over Chinezen die, gescheiden van hun familie op het platteland, in de stad werken. Meneer en mevrouw Zhang behoren tot de miljoenen Chinese arbeiders die elk voorjaar met de trein vanuit de stad naar het platteland gaan. Daar bezoeken ze hun dochter. Zestien jaar geleden lieten ze haar achter op het platteland. Elk jaar keren ze terug om samen met haar Nieuwjaar te vieren.Canvas, 23.30-00.55u.

Sport

Studio Sport: wielrennen Tour de France. Vandaag de vijftiende etappe, van Samatan naar Pau. De renners leggen een vlak parcours af over 158,5 kilometer. Slechts enkele kleine bergen; de Pyreneeën zijn op de achtergrond te zien. Uitgelezen kans voor de renners om alles op alles te zetten voor de eindsprint, want morgen is de tweede rustdag.Ned. 1, 14.10-18.00u. (live-verslag), Ned. 3, 19.30-20.00u. (NOS Tourjournaal)

Usain Bolt: the fastest man alive. Usain Bolt heeft dit jaar maar liefst drie olympische titels en wereldrecords te verdedigen op de Olympische Spelen in Londen. Deze documentaire volgt hem in het jaar voor de Spelen. Als Bolt de 100 meter sprint wint, is hij de eerste atleet die zichzelf opvolgt als kampioen op deze afstand. De documentaire bestaat uit twee delen, The Fastest en The Legend. In het eerste deel volgt regisseur Gael Leiblang Bolt in de persoonlijke sfeer.BBC 1, 23.35-00.35u.

Radio

Muziekzomer.Radio 2 zet tijdens de Muziekzomer elke dag een andere artiest centraal. Elk uur worden twee nummers van die artiest gedraaid. Vandaag is het de beurt aan John Mayer. Deze pop- en bluesrockmuzikant is een geliefd radioartiest met luisterhits als Daughters en Ordinary People. In de privésfeer is Mayer een stuk ruiger: door zijn vele relaties met andere celebrity’s, die vaak al snel stukliepen, kreeg hij het stempel van womanizer. De rest van de week staan nog Frank Boeijen, The Beatles en Paul McCartney, Bryan Adams, UB40, Tina Turner en Amy Winehouse centraal.