Toearegs eisen niet langer een onafhankelijke staat

De Toearegs hebben de strijd in Mali niet meer in de hand.

De Toearegrebellen die sinds april het noorden van Mali bezetten, zijn bereid af te zien van een afscheiding van het land. Dat meldt de NOS. De rebellen nemen ook genoegen met een andere vorm van onafhankelijk bestuur. De Toearegrebellen hebben dat besloten omdat ze de strijd in het noorden van Mali niet langer in de hand hebben. Ansar Dine, een groep die is gelieerd aan Al-Qaeda, heeft de bezetting van het gebied, dat groter is dan Frankrijk, overgenomen.

Ansar Dine, die de sharia wil invoeren, was aanvankelijk een bondgenoot van de Toearegs. Eerder riepen de rebellen en de islamisten het noorden van Mali nog uit tot een onafhankelijke staat, Azawad, uit, maar deze werd niet erkend door de Afrikaanse Unie.

Gisteren werd ook bekend dat de islamisten leden van een lokale militie hebben ingelijfd om hun greep op het noorden te verstevigen. Zo’n vierhonderd strijders van de militie Gandakoy hebben zich bij Ansar Dine gevoegd. Ansar Dine zelf bestaat uit een geschatte 700 strijders.

Volgens de plaatsvervangend secretaris-generaal van de Verenigde Naties worden miljoenen mensen in Mali met de hongersdood bedreigd. Dat zei hij tijdens een conferentie van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Hij drong aan op een samenwerking tussen de Afrikaanse Unie en de VN om een regering van nationale eenheid in Mali mogelijk te maken. NRC