Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

The Dark Knight Rises: alle trailers en de eerste recensies verzameld

Christian Bale als Batman in The Dark Knight Rises, die vrijdag 20 juli in première gaat. Foto Warner Bros. / Ron Phillips

Het langverwachte laatste deel van de Batmanreeks, The Dark Knight Rises, draait vanaf aanstaande vrijdag in de bioscoop. Het Grote Aftellen is begonnen, dus heeft Breedbeeld alle trailers en wat vroege recensies voor je op een rij gezet.

Met de epische woorden ‘every hero has a journey, every journey has an end, the legend ends’ is er al ruim een jaar veel bombarie om de laatste Batmanfilm van regisseur Christoper Nolan (ook bekend van Memento (2000)). De opvolger van The Dark Knight (2008) speelt zich acht jaar later af, als Bruce Wayne zich na de genadeklap van The Joker (Heath Ledger) heeft afgezonderd van Gotham City. Hij is - ten onrechte - beschuldigd van de dood van openbare aanklager Harvey Dent, die in dit laatste deel is overleden. Gotham City floreert, Batman is niet nodig. Totdat de gespierde schurk Bane (een rol van Tom Hardy) ten tonele verschijnt en besluit dat de stad lang genoeg vrede heeft gekend.

In dit laatste deel zijn er een aantal nieuwe personages, waaronder Selina Kyle/Catwoman, een rol van Anne Hathaway. Ook Joseph Gordon-Levitt, bekend van zijn rol in Nolans vorige film Inception (2010), heeft een rol als politieagent John Blake. De Franse actrice Marion Cotillard speelt Miranda Tate, een bestuurslid van Wayne Enterprises, het bedrijf van Bruce Wayne. Christian Bale is uiteraard weer Bruce Wayne/Batman en Michael Caine speelt nog steeds zijn butler Alfred.

Vroege recensies nu al lovend

Empire geeft de film vijf sterren en schrijft dat dit de verfilming van een superheld is op een schaal die nog niet eerder gezien is. Volgens Empire is het de beste superheldentrilogie die ooit gemaakt is:

“Then, when Batman finally returns, you relish the gleeful comment of a copper to a younger colleague: “Boy, you are in for a show tonight, son.” That you are, even if the film doesn’t, until the very end, match the emotional tenor of its blistering beginning.

With spectacle in abundance and sexiness in (supporting) parts, this is superhero filmmaking on an unprecedented scale. Rises may lack the surprise of Begins or the anarchy of Knight, but it makes up for that in pure emotion. A fitting epitaph for the hero Gotham deserves.”

The Hollywood Reporter noemt The Dark Knight Rises een “blockbuster by any standard”:

“The director daringly pushes the credibility of a Gotham City besieged by nuclear-armed revolutionaries to such an extent that it momentarily seems absurd that a guy in a costume who refuses to kill people could conceivably show up to save the day. This is especially true since Nolan, probably more than any other filmmaker who’s ever gotten seriously involved with a superhero character, has gone so far to unmask and debilitate such a figure. But he gets away with it and, unlike some interludes in the previous films, everything here is lucid, to the point and on the mark, richly filling out (especially when seen in the IMAX format) every moment of the 164-minute running time.”

En toen was er een teaser trailer

De eerste officiële glimp van de film werd vorig jaar juli door een teaser trailer al uitgebracht:

De proloog die voor opschudding zorgde

Een paar maanden later, begin december, werd een proloog van zes minuten in Amerikaanse bioscopen vertoond. Die werd natuurlijk door fans direct opgenomen en zorgde voor een regelrechte buzz op het internet. Daarin werd meteen duidelijk dat het een monstervette film zou worden met actie die z’n weerga niet kent:

De officiële trailers op een rijtje

Niet lang na december 2011 was daar trailer nummer twee:

Trailer nummer drie zag eind april het licht:

Trailer nummero vier kwam 6 juli uit:

David Letterman ‘verklapt’ einde van The Dark Knight Rises

In de aanloop naar de première was Anne Hathaway vorige week te gast bij de Amerikaanse talkshowhost David Letterman. Die maakte zich heel snel heel ongeliefd bij fans van de nieuwe Batmanfilm door het einde al dan niet te verklappen. Zowel Anne als Dave lachten het voorval weg, maar Dave, dit clipje valt in de categorie ‘niet handig’:

Op Twitter reageerden de fans ongeveer zo:

Twitter avatar gem1nie Shamu Darlington @Big_Man_Dave u’r an asshole! thanks for that u awful awful man!!! #letterman #batman
Twitter avatar TeeJay_SQ TJ SQ David Letterman may have ruined Dark Knight Rises!! #Batman #Letterman #Hathaway
Twitter avatar KFenzkins Kath Fenzel Say it ain’t so, Chris Nolan! #batman #letterman
Twitter avatar michaelworley Michael Worley Was it me, or did David Letterman just spoil the ending of the Dark Knight Rises?? @late_show #tdkr #batman
Twitter avatar rahulpuri Rahul Puri I wonder if #WarnerBros can sue #Letterman for his faux pax. Provided it is true. I suggest those of you who don’t know, not to google it.

Ook in Griekenland is men ontstemd:

Twitter avatar athensbynite athensbynite #SPOILERALERT Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο #Letterman να έχει αποκαλύψει το τέλος του The Dark Knight Rises http://t.co/J3pfMjOr #batman

En geheel in de spoilertraditie, een sneer naar Letterman over de film Citizen Kane:

Twitter avatar hannahbath Hannah Bath If #Letterman didn’t tell you, Rosebud is the sled. #spoilers #batman

Persiflages galore

Al die ophef over de nieuwe film moet natuurlijk gekanaliseerd worden. Dat verklaart misschien de talloze persiflages die op het web rondzweven. Zoals deze, met worstjes:

The Dark Knight Rises, Legostijl:

En deze, waarin het hele maskergedoe en onverstaanbaarheid op de hak genomen wordt, is ook best lollig:

Wij bij Breedbeeld kijken uit naar de première en zullen uiteraard ook de Nederlandse recensies deze week uitvoerig bespreken.