Steun AU voor interventie in Congo en Mali

De Afrikaanse Unie steunt de vorming van militaire interventiemachten in Congo en Mali. Op een topbijeenkomst van de AU in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba werd dit weekeinde besloten tot een vredesmacht langs de grens van Congo en Rwanda. De Afrikaanse leiders steunden bovendien de optie voor een militaire interventie in Noord-Mali, een plan dat wordt uitgevoerd door enkele West-Afrikaanse staten.

In Oost-Congo braken onlangs gevechten uit tussen door Rwanda gesteunde rebellen en het Congolese regeringsleger. Naar schatting 200.000 burgers sloegen door de gevechten op de vlucht.

Een recent rapport van de Verenigde Naties geeft details over de Rwandese steun. Maar de leider van Rwanda, Paul Kagame, ontkent iedere betrokkenheid. Hij had in Addis Abeba een besloten ontmoeting met president Joseph Kabila van Congo en beide leiders spraken af een neutrale internationale strijdmacht hun grensgebied te laten controleren.

In de crisis in Mali schaarden de Afrikaanse presidenten zich achter het plan voor een militaire interventie. Het regionale overlegorgaan voor West-Afrika Ecowas bereidt al langer een interventiemacht voor. Frankrijk steun het plan. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zei dit weekend dat een „militaire inzet waarschijnlijk is”.

Rebellen van het Toeareg-volk namen in april Noord-Mali in, een gebied groter dan Frankrijk. Ze werden echter rechts ingehaald door drie groepen moslimradicalen, die de Toeareg-opstandelingen verdreven. De moslimextremisten wensen geen onafhankelijke staat, maar de invoering van het islamitische recht sharia in geheel Mali.

Na hun militaire tegenslagen trokken de Toeareg hun eis voor een onafhankelijke staat dit weekend weer in. Bij een mogelijke militaire interventie door een regionale vredesmacht zouden de Toeareg als de kenners van de ruwe Sahara de gidsen kunnen zijn voor binnenvallende soldaten.

Op de top van de Afrikaanse Unie werd ook gesproken over de spanningen tussen Soedan en Zuid-Soedan. De twee rivaliserende presidenten, Omar al-Bashir en Salva Kiir, hadden in Addis Abeba een privéontmoeting, waarna de kansen op een compromis lijken te zijn toegenomen.

Aanvankelijk zou de top in Malawi worden gehouden, maar president Joyce Banda weigerde Bashir uit te nodigen omdat hij gezocht wordt door het Internationaal Strafhof. Daarop verplaatste de AU de top.

Strafhof zoekt erkenning: pagina 18