Spaans oranjesucces

Karrenvrachten kritiek werd er de laatste dagen over de Rabobank wielerploeg uitgestort. Want de resultaten vielen tegen. De verwachtingen waren vooraf zo hooggespannen dat de onvermijdelijke val alleen maar heel diep kon zijn. De criticasters schieten op alles wat beweegt. De ploegleiding zou te soft zijn, de renners met te weinig passie rondrijden en het hele Rabobank wielerplan zou niets voorstellen. Het is een typisch Nederlandse gewoonte aan het worden om eerst heel naïef op z’n minst werelddominantie te verwachten om vervolgens als het tegenvalt de hele boel tot de grond toe af te branden.

Er kwam deze Tour een grote dosis domme pech bij kijken. Maar de werkelijkheid vertelt ons ook dat deze generatie (nog) niet goed genoeg is. We moeten niet vergeten dat de Nederlanders Mollema en Gesink nog jong zijn en dat hun beste wielerjaren nog moeten komen. Laten we over een jaar of twee nog eens kijken hoe we er voor staan, dan zijn ze pas 28, en nu genieten van het oranjesucces van de 28-jarige Spanjaard Luis-León Sánchez.

Sánchez die ook viel in de eerste week. Maar dat heeft hem niet doen breken. Hij zat al in twee eerdere ontsnappingen mee: woensdag werd hij vierde achter Voeckler, op zaterdag werd hij enkele honderden meters voor de finish bijgehaald. Maar gisteren lukte zijn derde poging. Prachtige overwinning, eindelijk succes voor de Rabobank. En ik? Ik juichte mee, thuis op mijn eigen bank voor de tv. U toch ook?

De kopgroep met Sandy Casar, Martin Velits, Peter Sagan, Gorka Izaguirre, Eduard Vroganov en Luis-Leòn Sánchez. Foto: AP Photo / Christophe EnaDe kopgroep met Sandy Casar, Martin Velits, Peter Sagan, Gorka Izaguirre, Eduard Vroganov en Luis-Leòn Sánchez. Foto: AP Photo / Christophe Ena

Sánchez rijdt hard de laatste klim op in een poging de gevaarlijke Sagan te lossen. Foto: AFP / Lionel BonaventureSánchez rijdt hard de laatste klim op in een poging de gevaarlijke Sagan te lossen. Foto: AFP / Lionel Bonaventure

Alleen Gilbert en Izagirre kunnen volgen op de Mur de Péguère. Later komen Casar en Sagan weer terug. Foto: AFP / Lionel BonaventureAlleen Gilbert en Izagirre kunnen volgen op de Mur de Péguère. Later komen Casar en Sagan weer terug. Foto: AFP / Lionel Bonaventure

De beslissende demarrage. Foto: Reuters / Stephane MaheDe beslissende demarrage. Foto: Reuters / Stephane Mahe

Niemand reageert op de demarrage. Foto Reuters / Stephane MaheNiemand reageert op de demarrage. Foto Reuters / Stephane Mahe

Ontsnapt en alleen voorop. Foto: Reuters / Stephane MaheOntsnapt en alleen voorop. Foto: Reuters / Stephane Mahe

De kijkers op het scherm zien het nog niet, maar Sánchez komt breeduit over de finish. Foto: Reuters / Jean-Paul PelissierDe kijkers op het scherm zien het nog niet, maar Sánchez komt breeduit over de finish. Foto: Reuters / Jean-Paul Pelissier

Sánchez wint en zorgt voor het eerste succes voor de Rabobankploeg. Foto: Reuters / Jean-Paul Pelissier Sánchez wint en zorgt voor het eerste succes voor de Rabobankploeg. Foto: Reuters / Jean-Paul Pelissier

Luis-Leòn Sánchez draagt al zijn overwinningen op aan zijn overleden broer. Foto: AP / Laurent ReboursLuis-Leòn Sánchez draagt al zijn overwinningen op aan zijn overleden broer. Foto: AP / Laurent Rebours