Site telt 405 incidenten van geweld tegen agenten

Agenten worden vooral belaagd door uitgaanspubliek of door familieleden van arrestanten.

Rotterdam. In het tweede kwartaal van dit jaar hebben zich honderden incidenten van geweld tegen agenten voorgedaan. Daarbij raakten 62 agenten gewond. Dat meldt de website geweldtegenpolitie.nl, die alle politiepersberichten heeft bekeken van de afgelopen drie maanden.

In totaal telde de site 405 incidenten van geweld tegen agenten. In zes gevallen liepen agenten botbreuken op, twaalf keer was er sprake van kneuzingen, acht agenten raakten gewond in hun gezicht, veertien hadden hoofdletsel en twee verloren het bewustzijn.

In veertig gevallen werden agenten belaagd door uitgaanspubliek, omstanders of familieleden van verdachten. Vooral tijdens arrestaties van verdachten probeerden omstanders aanhoudingen te voorkomen. In veertig van de gevallen was er sprake geweest van een poging tot doodslag op een agent.

Uit cijfers van de politie zelf over de eerste vier maanden van dit jaar zou overigens blijken dat agenten in die periode 1.917 keer te maken kregen met geweld dat tegen hen was gericht. In de eerste vier maanden van 2011 werden nog 1.687 van dit soort incidenten geregistreerd, een stijging van veertien procent.

Geweldtegenpolitie.nl stelt dat tot nog toe slechts een totaalbeeld bestond van geweld tegen agenten. De site zegt een beterinzicht in dergelijke incidenten te willen brengen. Novum