Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Samsom ziet niets in pleidooi Cohen voor linkse fusie

Nederland, Rotterdam, 17-3-2012. Foto Maarten Hartman. Samsom links, Cohen rechts op het podium. Partijcongres Partij van de Arbeid. Afscheid van Job Cohen en benoeming Diederik Samsom tot nieuw fractievoorzitter.m
Nederland, Rotterdam, 17-3-2012. Foto Maarten Hartman. Samsom links, Cohen rechts op het podium. Partijcongres Partij van de Arbeid. Afscheid van Job Cohen en benoeming Diederik Samsom tot nieuw fractievoorzitter.m Diederik Samsom en Job Cohen op het PvdA-congres in maart dit jaar. Foto NRC / Maarten Hartman

PvdA-leider Diederik Samsom wijst het pleidooi van zijn voorganger Job Cohen om een fusie op links na te streven af. Hij wijst op de verschillen met de SP op de gebieden “Europa, begrotingsbeleid en werkgelegenheid en groei”.

Ook SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt een linkse fusie een slecht idee. Hij noemt Cohens voorstel voor het op termijn samengaan van linkse partijen in één progressieve volkspartij “kansloos”.

“Bezoek eens een congres van de PvdA en één van de SP, en kijk naar de mensen. Als je dat bij elkaar zet, dan wordt het niets.” - Van Raak

Van Raak wil maar zeggen dat de SP en de PvdA “héél verschillende partijen zijn”.

Job Cohen zag, tijdens zijn korte verblijf op het Binnenhof, vooral overeenkomsten tussen de linkse partijen. Maar bij die partijen zelf zien ze dat anders. Dat in verkiezingstijd politici het liefst onderlinge verschillen benadrukken, speelt mogelijk mee. Hoe dan ook, bij de betrokkenen zelf is er weinig enthousiasme te bespeuren.

Van Raak: gotspe dat het links niet lukt machtsblok te vormen

Cohen pleitte afgelopen weekend in NRC Handelsblad voor een fusie omdat hij wil dat links een groter machtsblok vormt in het parlement. Nu wordt de linkse stem versplinterd. Maar daarvoor, zegt SP’er Van Raak, hoeven de partijen helemaal niet samen te gaan. “Kijk naar het CDA en de VVD. Die partijen verschillen enorm van elkaar, maar zij doen zaken om samen te kunnen regeren. Het is een gotspe dat het ons op links nooit is gelukt zo’n machtsblok te vormen.”

Die wil tot zakendoen is er op links nooit geweest, zegt Van Raak, die daarvoor de schuld bij de PvdA legt. Bij de PvdA leeft omgekeerd het gevoel dat de SP alleen wil samenwerken als ze geen compromissen hoeft te sluiten. Zo kijken beide partijen ook terug op de laatste keer dat de SP (heel even) in beeld was tijdens de formatie, in 2006.