Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkiezingen

Richard de Mos stapt uit Haagse raad en verlaat PVV - tot verkiezingen in Kamer

PVV-Kamerlid Richard de Mos tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer, 15 mei 2012. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz
PVV-Kamerlid Richard de Mos tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer, 15 mei 2012. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz PVV-Kamerlid Richard de Mos tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer, 15 mei 2012. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

PVV’er Richard de Mos stapt uit de gemeenteraad van Den Haag. Hij geeft zijn plek terug aan de PVV, zo meldt hij op zijn website.

De Mos stopt tevens met pogingen om alsnog als lijstduwer op de lijst van de PVV terecht te komen, schrijft hij.

Ruim een week geleden gaf PVV-leider Geert Wilders De Mos geen plaats op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Daarop begon De Mos de actie ‘Houd de Mos in de Kamer: zet De Mos op 50′, een ultieme poging om alsnog op de lijst te komen. De Mos staakt de actie nu, omdat de PVV vast blijft houden aan “haar motie van wantrouwen” tegen het Kamerlid. Hij noemt het “zinloos” om verder te gaan.

‘Geert kan vanaf nu rustig slapen’

De Mos op zijn website:

De actie Houd De Mos in de Kamer heeft in 4 dagen tijd geleid tot bijna 32000 bezoekers op deze site en meer dan 5.000 mails aan Geert! Helaas heeft de actie niet het gewenste resultaat, plaats 50 op de kandidatenlijst, opgeleverd. De PVV houdt vast aan haar motie van wantrouwen jegens mij en aan haar weigering om mij lijstduwer te maken. Verder actie voeren is derhalve zinloos. Geert kan vanaf nu rustig slapen, mijn actie is ten einde. De doorlinkbutton naar zijn mailaccount heb ik zojuist verwijderd. Daar ik niet kan werken bij deze ontstane vertrouwensbreuk, trek ik mijn slotconclusie en zal ik mijn Haagse Raadszetel teruggeven aan de partij en de partij verlaten. Met pijn in het hart; want niets was zo mooi dan de Nederlandse en Haagse belangen te mogen behartigen. Ik wil iedereen die mij gesteund heeft duizendmaal danken. Wellicht tot ziens!

Tot de verkiezingen zal De Mos in de Kamer blijven.