Regen? Ga snel naar buiten! - drie tips voor een regenachtige topzomer

Scheveningen is meerdere avonden op rij de plek voor prachtige luchten, zon en wind. Hier lokale kitesurfer Ruud Overwater in actie, afgelopen week.
Scheveningen is meerdere avonden op rij de plek voor prachtige luchten, zon en wind. Hier lokale kitesurfer Ruud Overwater in actie, afgelopen week. Foto Stefan van der Kamp

Er valt genoeg te klagen over het weer. Een hete zomer is het nog niet, maar het geklaag is niet helemaal terecht, meent Stefan van der Kamp. Door sporten te beoefenen waarbij je toch al nat wordt, vaker naar zee te gaan als het in het binnenland regent, en met een flexibele instelling kom je de Nederlandse zomer met een glimlach door.

Regen daar kunnen we tegen

Nat worden. Als je het zeewater ingaat zul je er aan moeten geloven. Omdat je sowieso nat gaat worden, maakt regen natuurlijk niet meer uit. Het enige waarvoor je nog op buienradar hoeft te kijken is voor waarschuwingen voor bliksem of te harde wind. Geen onweer of storm? Dan is het weer om te surfen, wakeboarden, suppen, kitesurfen of windsurfen. Geen ervaring? Geen probleem. Er zijn legio scholen bij watersportgebieden waar je een les in je toekomstige favoriete sport kan krijgen. Ook in de regen.

Suppen (Stand Up Paddlesurfen) is al een natte bezigheid, prima te doen bij slecht weer dus. Foto Stefan van der Kamp

Suppen (Stand Up Paddlesurfen) is al een natte bezigheid, prima te doen bij slecht weer dus. Foto Stefan van der KampSuppen (Stand Up Paddlesurfen) is al een natte bezigheid, prima te doen bij slecht weer dus. Foto Stefan van der Kamp

Aan zee schijnt de zon

Mensen blijven vaak thuis als het regent in het binnenland. De aanname is vaak, dat als het regent in het binnenland het dan aan de kust ook wel slecht weer zal zijn. Fout. Het is geen geheim: aan de kust schijnt de zon vaker. Afgelopen weken zijn er meerdere malen prachtige zonsondergangen geweest aan de kust, voorafgegaan aan enkele uren zonneschijn, maar weinig mensen profiteerden daarvan. Ze gaan pas naar zee als de zon in het binnenland schijnt.

Als de bruiloft in het water valt kan je altijd op een later moment de jurk nogmaals aantrekken en een zonnig aandenken houden. Foto Stefan van der Kamp

Als de bruiloft in het water valt kan je altijd op een later moment de jurk nogmaals aantrekken en een zonnig aandenken houden. Foto Stefan van der KampAls de bruiloft in het water valt kan je altijd op een later moment de jurk nogmaals aantrekken en een zonnig aandenken houden. Foto Stefan van der Kamp

Flexibele instelling

Voor watersporters is het een vast gegeven. Als het weer wisselt is het de kunst om de mooie momenten mee te pakken. Een flexibele instelling is een must. Durf ook afspraken naar een buitenlocatie te verzetten als het weer er om vraagt. Waarschijnlijk snakken er meer mensen naar een portie zonnestralen. Natuurlijk zijn sommige afspraken nou eenmaal niet te verzetten. Een bruiloft die in het water valt is tenslotte nooit zo prettig. Wat je wel kan doen is achteraf nog een mooi zonnig moment uitkiezen om je jurk nog een keer aan te trekken voor wat mooie foto’s. Zo kan je toch nog een zonnige herinnering overhouden.

De foto’s illustreren de mooie momenten die we in Nederland al hebben gehad de afgelopen weken. Gemaakt in de regen, terwijl het in het binnenland regende en op een flexibel gekozen moment.

Stefan van der Kamp is outdoorfotograaf en -verslaggever.