Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

‘Uitzonderlijk’ veel bedrijven failliet in eerste helft 2012

Opheffingsuitverkoop bij een winkel in het centrum van Den Haag. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het aantal faillissementen in Nederland is in de eerste helft van dit jaar flink gestegen. 3760 bedrijven en instellingen zijn failliet verklaard, een kwart meer dan in de eerste helft van 2011. Het CBS, dat de cijfers vanochtend bekendmaakte, spreekt van een ‘uitzonderlijk hoog aantal’.

In juni gingen 610 bedrijven en instellingen failliet, exclusief eenmanszaken.

Omdat het aantal zittingsdagen van de rechtbank sterke invloed heeft op het aantal faillissementen, rekent het CBS de cijfers om naar driemaandsgemiddelden. In juni kwam dat uit op 628 bedrijven en instellingen. Dat is tien procent hoger dan in mei.

Vooral veel bedrijven in de bouw failliet

In 2009 waren er zeer veel faillissementen. De afgelopen jaren nam het wat af, maar door de crisis zit het aantal faillissementen weer in de lift. Vooral in de bouw zijn dit jaar veel bedrijven failliet verklaard. Het aantal faillissementen in de bouw steeg in het eerste kwartaal met 27 procent en er verdwenen 9.000 banen, bleek eerder uit cijfers van het CBS.