Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Overname TNT Express door UPS vertraagd

De overname van pakketbezorger TNT Express door het Amerikaanse UPS loopt vertraging op. Aanleiding is het feit dat de Europese Commissie meer tijd nodig heeft om te onderzoeken wat de mogelijke gevolgen van de overneming zijn voor de concurrentieverhoudingen op de pakketmarkt in de verschillende Europese landen.

TNT Express stemde in maart in met het overnamebod van 5,2 miljard euro dat UPS heeft uitgebracht. Aanvankelijk hoopte UPS dat de Europese Commissie eind augustus haar fiat aan de overname zou geven. Maar vrijdagavond meldden beide bedrijven dat die datum „waarschijnlijk” niet wordt gehaald.

Waar de schoen wringt, kan woordvoerder Anton Van der Lande van UPS Europe niet zeggen. „Het komt vaker voor dat de Europese Commissie meer tijd nodig heeft. Het gaat ook om een gecompliceerde transactie, maar wij hebben er alle vertrouwen in dat de deal in het vierde kwartaal van dit jaar wordt goedgekeurd.”

De combinatie van TNT Express en UPS zal met in totaal 77.000 werknemers jaarlijks meer dan 45 miljard euro omzetten, waarvan circa 36 procent buiten de Verenigde Staten. In Europa zal de combinatie marktleider zijn, met het zwaartepunt in Noordwest-Europa (België, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland). Op deelmarkten kan de marktconcentratie in de ogen van Brussel te groot worden.

De vertraging van de overname heeft ook gevolgen voor PostNL. De Nederlandse postbezorger bezit bijna 30 procent van de TNT-aandelen en zal bij het doorgaan van de deal circa 1,5 miljard euro incasseren.

Dit voorjaar zei de Post NL-directie deze opbrengst te zullen aanwenden voor schuldreductie, investeringen en herstel van cashdividend. Zolang er geen definitieve goedkeuring van de overname is, schuift ook de nadere invulling van deze opties op in de tijd.