Nazi (97) in Hongarije opgespoord

De man die is aangeduid als de meest gezochte nazi-oorlogsmisdadiger ter wereld, de 97-jarige Laszlo Csatary, is gelokaliseerd in Hongarije.

Het Britse dagblad The Sun schreef gisteren op zijn website dat Csatary is „geïdentificeerd en teruggevonden” in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het Simon Wiesenthalcentrum voor de opsporing van nazi-misdadigers had Csatary in april bovenaan de lijst van gezochte personen geplaatst.

Volgens een woordvoerder van het centrum heeft The Sun Csatary kunnen opsporen dankzij informatie die het centrum in september 2011 had doorgespeeld aan de krant. Die informatie kwam weer van een tipgever, die daarvoor 25.000 dollar heeft gekregen, nu ruim 20.000 euro.

Csatary was politiechef in Kosice, indertijd in Hongarije, nu in Slowakije. Het Simon Wiesenthalcentrum houdt hem medeverantwoordelijk voor de dood van 16.000 joden die zijn vermoord of gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz.

Het Simon Wiesenthalcentrum in Jeruzalem heeft de informatie doorgespeeld aan het Hongaarse openbaar ministerie. Dat liet weten dat het de zaak „bestudeert”.

In Parijs zei de Franse nazi-jager Serge Klarsfeld dat hij betwijfelt of de Hongaarse justitie „onder de huidige conservatieve regering” van premier Viktor Orbán tot vervolging zal overgaan. Hij zei dat Csatary in zijn ogen geen grote verantwoordelijkheden heeft gehad, maar bovenaan de lijst staat omdat hij nog leeft. (AFP)