Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Mondwater smaakt heerlijk na het stoken

De halfjaarlijkse controle bij de tandarts zie ik als een voorlichtingsbijeenkomst om me op de hoogte te stellen van de jongste inzichten in de mondverzorging. Heerlijk om die kennis nu eens te kunnen delen. Schone tanden en kiezen, gezond tandvlees en frisse adem zijn het resultaat van goede tandverzorging – niet het doel ervan.

1Gebruik tandenstokers. Dat was schrikken toen in de supermarkten en drogisterijen de schappen van mijn favoriete stokers leeg bleven. Navraag leerde dat het internationale concern voor ‘personal care’ ze niet meer maakt, want: de meeste Europeanen flossen. Alleen Nederlanders stoken. En gelijk hebben de Nederlanders. Stoken helpt geweldig tegen tandsteen en ontstoken tandvlees.

Kies een stevige stoker die nét tussen tanden en kiezen past (de meeste huismerkstokers zijn te slap) en duw die vlakbij het tandvlees van buiten naar binnen. Doordat de stokerkop taps is, loopt de druk langzaam op. Dat doet in het begin een beetje pijn als het tandvlees wat ontstoken is, maar die (best lekkere) pijn is binnen een paar dagen weg – net als de ontsteking.

Dan begint het pure genot van het stoken, het gevoel dat je veerkrachtige tandvlees je vingers terugduwt. Dat is verslavend. Leg daarom doosjes stokers op verschillende plekken klaar: het dashboard van de auto, de pennenlade op het bureau, een vakje in de laptoptas. Flos alleen daar waar de stoker niet tussen kan. Mijn tandarts zweert overigens bij dentale ragertjes; tussen haar tanden passen die perfect.

2Spoel met mondwater. Mondwater smaakt heerlijk na het stoken. Alle mondwaters zijn goed, zolang ze wat alcohol en fluor bevatten. Kies geen neutronenbom die al wat leeft in de mond vernietigt. Er zijn aanwijzingen dat de mond ook nuttige bacteriën bevat. Vandaar dat onderzoek wordt gedaan naar mondwaters met probiotica. Vraag je tandarts hiernaar.

3Ontbijt niet met cruesli en jus d’orange. Het zuur uit het sinaasappelsap maakt het glazuur zacht en weerloos tegen de aanval van de geharde granen. Nu cariës is teruggedrongen, is erosie de grootste bedreiging voor het gebit – dat tenslotte nog vele decennia meemoet. Vermijd hard en zuur voedsel. Eet niet vaker dan zes keer per dag, alle tussendoortjes meegerekend, ook om de aanvallen van suiker te beperken.

4Poets met een elektrische tandenborstel. Met de hand maak je nooit duizend (draai)bewegingen per minuut, laat staan 1.700, zoals toptandenborstels doen. De norm is twee minuten poetsen, maar dat is erg krap als je het goed wilt doen.

Zet de draaiende kop op het grensvlak van tandvlees en tand, daar waar tandplak zich verzamelt. Laat de kop even lekker draaien en beweeg hem daarna wat op en neer, in de richting van het eind van de tand. Ga naar de volgende tand of kies en herhaal de handeling. Doe na de buitenkant van alle tanden en kiezen ook de binnenkant. Let extra goed op de achterste kiezen in de bovenkaak, daar kun je moeilijk bij.

5Poets twee keer per dag. Poets na het ontbijt en voor het slapengaan. Zorg dat je in de ochtend wel genoeg tijd hebt, dus sta desnoods wat vroeger op. Zorg dat je ’s avonds niet te moe bent, dus poets bijvoorbeeld meteen na het journaal.

Eet of drinkt u later in de avond nog, poets dan niet meteen na het laatste glas wijn; het zuur van de wijn maakt het glazuur zacht.

6Lees Ivoren wachters. In deze zwart-romantische adolescentenroman van de ten onrechte wat vergeten Simon Vestdijk ruïneert hoofdpersoon Philip Corvage opzettelijk zijn gebit als neoplatonistisch verzet tegen een burgerlijke en materialistische wereld, voordat hij zelfmoord pleegt.

Tandverzorging draait niet om ‘eros’ (de liefde) maar om ‘thanatos’ (de dood), en vooral om het verzet tegen vergankelijkheid.