'Modeberg' Mont Blanc trekt jaarlijks 20.000 klimmers

En weer, na de negen doden donderdag, heeft de Mont Blanc twee levens geëist. ‘Mensen denken soms te lichtvoetig over de gevaren.’

„Het is een droom, een legende zelfs”, schrijft de Franse stichting Petzl over de beklimming van de Mont Blanc. Zij heeft eens geteld hoeveel mensen ieder jaar de hoogste berg van Europa proberen te bereiken. Het zijn er 20.000. En dat in een periode van ongeveer drie maanden.

De overgrote meerderheid neemt de route via de Dôme du Goûter, een berg uit het Mont-Blancmassief op de grens tussen Italië en Zwitserland. Deze klim wordt „de normale route” genoemd. Het is technisch gezien de makkelijkste van de zeven routes die staan beschreven in een brochure van de stichting over veilig en duurzaam klimmen.

Maar daarin wordt ook op de gevaren gewezen. Tussen 1990 en 2011 zijn op deze route 74 mensen overleden en 180 gewond geraakt. Zaterdag zijn daar weer twee doden bij gekomen: een Poolse vrouw en een Spaanse man, sinds een paar jaar samen, die op 4000 meter hoogte in zwaar weer terecht waren gekomen en niet meer verder konden.

We moesten hen wel achterlaten om hulp te gaan halen, vertelden hun twee Poolse en Spaanse vrienden die met hen mee klommen, tegen de Italiaanse krant La Repubblica. Ze hadden vrijdagnacht beschutting gevonden in een schuilhut en probeerden zaterdagochtend weer af te dalen. Maar „José (de overleden Spanjaard) was volledig uitgeput, had geen kracht meer, terwijl Joanna (de Poolse) niet meer helder was, ze was aan het zingen en dwalen, we slaagden er niet in haar te laten eten.” Toen de gealarmeerde hulpdiensten zaterdagmiddag het tweetal hoog op de berg had gevonden, was het te laat.

Op een andere route, de iets moeilijkere ‘Weg van de drie toppen’ zijn donderdag negen bergbeklimmers omgekomen toen zij werden verrast door een lawine. Robin Baks, directeur van de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV), onderstreept dat het om verschillende incidenten gaat. De lawine was in zijn ogen een tragisch ongeluk dat ook voor geoefende alpinisten moeilijk te voorzien was. Maar bij de twee doden van zaterdag speelt mogelijk het gebrek aan ervaring een rol.

Zeker bij een „modeberg” als de Mont Blanc komt het vaak voor dat mensen onvoldoende voorbereid op pad gaan, zegt Baks. „De Mont Blanc werkt als een magneet voor mensen die zin hebben in een avontuur, ook al omdat de beklimming niet zo moeilijk is. Mensen hebben er vrij voor genomen, met grote moeite een plaatsje in een hut weten te reserveren. Als het weer dan niet optimaal is, denken mensen soms te lichtvoetig over de gevaren. Ze onderschatten wat er kan gebeuren. Juist door die mensen krijgt het alpinisme soms het imago erg gevaarlijk te zijn.” Als de risico’s echt zo groot zouden zijn, zegt hij, zou de verzekeringspremie voor NKBV-leden zeker hoger zijn dan 24,50 euro per jaar.