Megaschikking Visa en Mastercard

Creditkaartbedrijven Visa en Mastercard hebben samen met enkele grote banken een schikking van 6 miljard dollar (4,9 miljard euro) getroffen met een aantal winkelketens. Dat hebben de partijen vrijdagavond bekendgemaakt.

De ketens, zoals drogisten Rite Aid en Walgreens en supers Safeway en Kroger, klaagden dat zij te veel aan banken moesten betalen als klanten met een creditkaar betaalden. In de VS betalen consumenten op grote schaal ook kleine aankopen met dit soort betaalkaarten.

De winkels betichtten Visa, Mastercard en de banken ervan dat ze de tarieven voor het gebruikt van creditkaarten kunstmatig hoog hielden. Volgens brancheclub National Retail Federation moeten winkels in de VS jaarlijks in totaal 30 miljard dollar aan zogenoemde swipe fees betalen.

Zeven jaar geleden begonnen Safeway, Kroger en Walgreens de eerste kartelzaak tegen Visa en Mastercard. De banken en creditkaartbedrijven verweerden zich door te stellen dat winkels profiteerden. Klanten zouden doorgaans meer uitgeven als zij met een kaart betalen vergeleken met contant geld of cheques.

Als onderdeel van de schikking beloven de creditkaartbedrijven de komende acht maanden lagere tarieven te rekenen. Dat levert winkelketens 1,2 miljard dollar voordeel op.