Dit is een artikel uit het NRC-archief

Kranten

Meestgezochte nazi opgespoord in Boedapest

Verslaggevers van de Britse boulevardkrant The Sun spoorden Laszlo Csatary op. Beeld thesun.co.uk
Verslaggevers van de Britse boulevardkrant The Sun spoorden Laszlo Csatary op. Beeld thesun.co.uk

De vermoedelijke oorlogsmisdadiger Laszlo Csatary woont waarschijnlijk in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het bureau in Jeruzalem van het Simon Wiesenthalcentrum heeft laten weten dat ‘nieuwe aanwijzingen’ omtrent zijn verblijfplaats aan de Hongaarse justitie te hebben doorgespeeld. Csatary staat bij de joodse mensenrechtenorganisatie bovenaan de lijst van meestgezochte oorlogsmisdadigers.

De nu 97-jarige Csatary (wiki) zou in 1944 betrokken zijn geweest bij de deportatie van 15.700 joden naar Auschwitz. Als voormalig politiechef van Kosice in het door Hongarije bezette deel van Slowakije zou hij een belangrijke rol hebben vervuld in de deportatie van driehonderd joden naar Oekraïne.

De Britse boulevardkrant The Sun publiceerde gisteren een foto van Csatary. Verslaggevers van de krant hadden hem in Boedapest opgespoord, waar hij een tweekamerwoning heeft, berichtte de krant op zijn website. Hij had zich onder een nieuwe identiteit als kunsthandelaar in Canada gevestigd, maar nadat hij in 1997 was ontmaskerd was hem zijn staatsburgerschap ontnomen. De Canadese autoriteiten startten een onderzoek, maar Csatary wist te vluchten en leek vijftien jaar lang van de aardbodem te zijn verdwenen.