Jon Lord (Deep Purple) overleden

Jon Lord begin dit jaar met het Moscow Symphony Orchestra in Moskou. Foto RIA Novosti/Hollandse Hoogte

Jon Lord, toetsenist en mede-oprichter van de Britse hardrockband Deep Purple, is vandaag overleden op 71-jarige leeftijd. Lord leed sinds vorig jaar aan alvleesklierkanker, zo is op zijn eigen website te lezen.

Hij overleed in de London Clinic na een lang ziektebed, in het bijzijn van zijn naasten nadat hij vanochtend was getroffen door een longembolie.

Vorig jaar, nadat hij zijn ziekte openbaar maakte, schreef de muzikant via zijn site een dankbare boodschap aan zijn fans, toen hij er nog vanuit ging binnen enkele maanden terug te kunnen keren op het podium. Een kort fragment:

“Hierbij een enkel regeltje van een dankbare, gelukkige en nederige muzikant. De reacties op mijn gezondheidstoestand hebben me kracht en moed gegeven. Ik heb vele hiervan met tranen in de ogen gelezen, en vormen voor mij een bewijs van de aangeboren goedheid van de mens.”

Van Roundabout naar Deep Purple

Lord richtte in 1968 een band op: Roundabout. Dat deed hij samen met gitarist Ritchie Blackmore. Nick Simper sloot zich snel hierop aan als vervangend bassist en Ian Paice als drummer. Rod Evans ging zingen voor de groep, die de naam vervolgens veranderde in Deep Purple. De eerste single Hush werd direct een hit.

http://www.youtube.com/watch?v=DEM1M6J_T6A&feature=related

Child in Time is een van de grootste hits in Nederland van de band en werd mede door Lord geschreven. Het nummer is en afkomstig van het album Deep Purple in Rock uit 1970. De riff werd een klassieker, die bedacht is door gitarist Ritchie Blackmore.

In 1973 verscheen het laatste album in deze bezetting met Who Do We Think We Are. De band Deep Purple bestaat nog altijd, en heeft in de loop der jaren diverse bezettingen gekend. Tot 2002 was Lord nog betrokken bij de band. Deep Purple ging na Lords vertrek door met Don Airey als toetsenist. De Britse groep treedt 4 december op in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Onder muziekliefhebbers is Lord verder bekend als componist in de klassieke muziek en jazz. Ook speelde hij mee in de groep Who Cares, met onder anderen Deep Purple-lid Ian Gillan. De single Out of My Mind werd opgenomen voor het goede doel.