Machtig piepkuiken

Kijk maar eens op de plank in de kiosk, er zit een hoop dynamiek in het aanbod van kooktijdschriften. Kort samengevat: eerst had je alleen de Tip Culinair met lukraak bijeengeharkte recepten. Dat kreeg versterking van de fraaier vormgegeven Foodies en Delicious en dergelijke. Toen kwamen daar bladen bij die inzoomden op nationale keukens, zoals

Kijk maar eens op de plank in de kiosk, er zit een hoop dynamiek in het aanbod van kooktijdschriften. Kort samengevat: eerst had je alleen de Tip Culinair met lukraak bijeengeharkte recepten. Dat kreeg versterking van de fraaier vormgegeven Foodies en Delicious en dergelijke. Toen kwamen daar bladen bij die inzoomden op nationale keukens, zoals La Cucina Italiana. En laten we, nu we toch aan het opsommen zijn, de slim gemaakte Jamie niet overslaan.

En nu verschijnen er dus steeds meer gezondheids- en afvalbladen en dergelijke. Zo is daar de titel Light Koken met ideeën voor lichte snacks, „verantwoorde BBQ” en een bespreking van Het Tempelkookboek – je weet wel: je lichaam is een tempel en zo. Nog een paar rijzende sterren: het blad Vega – no further questions your honor – en de glossy Zonder Meer „voor mensen met een eetbeperking”.

En daar heb je ook nog het kwartaalblad Slank en actief, dat in het jongste nummer uitpakt met „Zomervruchten, goed voor je figuur” en met „Grillen zonder schuldgevoel”. Het zal wel iets over deze tijd zeggen.

Varkenscyclus is niet helemaal de goede benaming, maar aan alle trends komt wél een einde en dan wil de slinger nog wel eens de andere kant opzwiepen. Volg deze beweging en zie: er komt emplooi voor een tijdschrift met calorierijke, machtige recepten.

Je ziet de inhoudsopgave van de Carb al voor je: „Helemaal terug: de frituurpan”, „Buikspek is de nieuwe tofu” en „Vergeten patés”. En met een kinderkookrubriek met louter kleverige en plakkerige gerechte – titelsuggestie: „Vet!” En natuurlijk: „Grillen zonder schuldgevoel.”

Nee, daar kom je best uit – uitgevers mogen me zo bellen.

Een gerecht dat hierin zeker niet zou misstaan, omdat je er al kluivend zo’n lekker glimmende kin van krijgt, is deze poussin farci aux saucisses, piepkuiken gevuld met worst, dus. Voor vier personen – of, kom op, voor z’n tweeën.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe het brood in een keukenmachine en verkruimel dit. Snijd de worst in minuscule stukjes en doe deze in een pan met het broodkruim, de klein gesnipperde sjalotjes en de fijn gehakte knoflooktenen. Bak dit mengsel op laag vuur even vijf minuutjes aan. Voeg wat zeste van de citroen, fijn gehakte peterselie en een paar knepen sap toe en doe er een paar draaien peper overheen. Wrijf de piepkuikens in met wat zout en peper, lepel de vulling erin en zet ze even aan in een pan met olie. Breng ze daarna over in een schaal en zet die nog een half uurtje in de oven. Laat de piepkuikens daarna nog even rusten. Serveer met boerenbrood en tomatensla.

Piepkuiken voor 4

4 piepkuikens

1 droge knoflookworst

8 tenen knoflook

4 bruine boterhammen

4 sjalotjes

citroen

peterselie

olijfolie

zout, peper