Leger is niet van plan Morsi vrij baan te geven

Het Egyptische leger, onder leiding van Tantawi, liet gisteren van zich horen.

Kairo. Veldmaarschalk Hussein Tantawi, de leider van de Opperste Raad voor de Strijdkrachten in Egypte, heeft gisteren een nieuwe zet gedaan in het politieke schaakspel dat met de Moslimbroederschap gespeeld wordt. Tantawi verklaarde dat de strijdkrachten niet toestaan dat een ‘bepaalde groep’ het land domineert. Hij noemde geen specifieke groep bij naam, maar het is duidelijk dat hij doelde op de Moslimbroederschap van president Morsi.

„Egypte zal nooit ten onder gaan”, zei Tantawi. „Het behoort aan alle Egyptenaren en niet aan een bepaalde groep – dat zullen de strijdkrachten niet toestaan.” Hiermee lijkt hij te willen uitdragen dat het leger niet van plan is om de Broederschap vrij baan te geven.

De Opperste Raad voor de Strijdkrachten nam vorig jaar na het vertrek van Hosni Mubarak de macht over. Hoewel het leger vorige maand de macht overdroeg aan Morsi, hebben de strijdkrachten er met een decreet voor gezorgd dat het verregaande bevoegdheden heeft en dat de president veel macht moest inleveren.

Vorige week daagde Morsi op zijn beurt het leger uit door een decreet van de Raad met betrekking tot het ontbinden van het parlement te herroepen. Het lukte hem om het parlement bijeen te roepen, wat de Moslimbroeders als overwinning zien. Maar het leek slechts een onderhandelingstactiek: na vijf minuten ging het parlement alweer uiteen. NRC