Leger Egypte briest bij bezoek VS

De spanning tussen het leger van Egypte en de nieuwe president, Mohammed Morsi, is gisteren verder toegenomen met de opmerking van de commandant van het leger dat hij zal voorkomen dat de Moslimbroederschap van Morsi het land gaat domineren. De opmerking van veldmaarschalk Tantawi kwam een paar uur nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton hem had opgeroepen om samen te werken met de democratisch gekozen fundamentalistische partij.

Het bezoek van Clinton bevestigde de moeilijkheden van de Verenigde Staten om een nieuwe band op te bouwen met Egypte na het aftreden van de autoritaire leider Hosni Mubarak, decennialang hun bondgenoot. Clinton sprak steun uit voor de democratisch gekozen Morsi, ook al staat Amerika van oudsher argwanend over de fundamentalistische Moslimbroeders.

Het leger van Egypte droeg op 30 juni de macht over aan Morsi nadat het zestien maanden het land had bestuurd. Kort daarvoor ontbond het echter het parlement, waarin de Moslimbroeders een meerderheid hadden gewonnen. Morsi werd bevoegdheden afgenomen en het leger hield de controle over het opstellen van een nieuwe grondwet.

Minister Clinton probeerde dit weekeinde in Egypte de middenweg te bewandelen. Zaterdag ontmoette ze Morsi en herhaalde ze dat de democratie moet worden gerespecteerd. Tegelijkertijd hebben de VS net nieuwe financiële hulp toegezegd aan het leger, dat door Amerika belangrijk wordt gevonden voor de stabiliteit in de regio. Clinton, die vandaag en morgen Israël bezoekt, riep legerleider Tantawi op om de rol van het leger tot „louter kwesties van nationale veiligheid” te beperken.

Bij het Egyptische publiek deed Clinton het niet goed. Aanhangers van de Moslimbroeders zijn de Amerikaanse steun voor Mubarak niet vergeten, terwijl tegenstanders van Morsi de VS verwijten nu de Moslimbroeders te helpen. Op verschillende plekken die Clinton bezocht werden anti-Amerikaanse leuzen geroepen. Er werden schoenen en tomaten naar haar auto gegooid. (AP)