Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kortkolom buitenland

Bij overstromingen in Japan zeker 26 doden

TOKYO. Bij hevige overstromingen in het zuidwesten van Japan zijn afgelopen weekeinde tenminste 26 mensen om het leven gekomen. Door overstromingen en modderstromen raakten duizenden huizen en honderden wegen beschadigd. Ook waren er veel aardverschuivingen. De verwachting is dat het blijft regenen, wat de kans op aardverschuivingen door de doorweekte grond sterk vergroot. (AP)

Duitse Hof oordeelt op 12 september over ESM

Karlsruhe. Het Constitutioneel Hof in Karlsruhe zal pas op 12 september uitspraak doen over de vraag of het permanente noodfonds voor de redding van de euro (ESM) mogelijk in strijd is met de Duitse grondwet. De regering had – uit vrees voor een negatieve reactie van de markten – aangedrongen op een besluit voor het eind van deze maand, omdat het ESM pas in werking kan treden als de rechters een oordeel hebben gegeven. Als het Hof in september concludeert dat het ESM op gespannen voet staat met de grondwet, dreigt een veel langere procedure, waardoor het ESM als geheel in gevaar komt. (AP)

Italië: jaarlijks voor 15 à 20 miljard privatiseren

Rotterdam. Italië wil met een meerjarenplan zijn enorme staatsschuld in vijf jaar met 20 procent terugdringen door privatisering, vooral verkoop van onroerend goed. Dit heeft minister van Financiën Grilli gezegd in een gesprek met de Corriere della Sera gisteren. Hij verweet kredietwaarderingsmaatschappij Moody’s, dat vrijdag de status van Italië verlaagde naar Baa2, onvoldoende oog te hebben voor de structurele hervormingen die de regering-Monti in gang heeft gezet. „Geen enkel land heeft zo veel gedaan in zo weinig tijd”, zei hij. De belastinginkomsten stijgen, maar ook de staatsschuld. Die loopt nu tegen de 2000 miljard euro. Volgens de Italiaanse centrale bank zal de economie dit jaar met bijna twee procent krimpen. (NRC)

Zelfverbranding door duur leven in Tel Aviv

Tel Aviv Tijdens een protest in Tel Aviv tegen de oplopende kosten van levensonderhoud in Israël heeft een 58-jarige demonstrant zichzelf zaterdagavond in brand gestoken. De man verkeert in levensgevaar. Vóór zijn wanhoopsdaad las de man een brief voor waarin hij de regering beschuldigde van sociale diefstal. Ook in Jeruzalem werd afgelopen weekeinde gedemonstreerd tegen de verslechterende levensomstandigheden. (AFP, AP)

Voorzitter Olympisch Comité Libië ontvoerd

TRIPOLI. De voorzitter van het Olympisch Comité van Libië is gisteren door gewapende mannen in Tripoli ontvoerd. Nabil Elalem zat in zijn auto toen hij werd klemgereden door acht à negen mannen in militair uniform. Onduidelijk is waar de voorzitter zich nu bevindt. Sinds het einde van de opstand in Libië heeft de interim-regering moeite om het grote aantal gewapende groepen onder controle te houden. (Reuters)

Mexicaanse bende verkracht vrouwen

Mexico-stad. Een bende gewapende mannen heeft vrijdag een groep van ongeveer negentig jongeren overvallen die op kamp waren net buiten Mexico-stad. Zeven jonge vrouwen werden daarbij verkracht, anderen werden mishandeld en beroofd. De jongeren maakten deel uit van een kerkelijke organisatie. Volgens een rapport van Amnesty International komt vrouwenmishandeling alarmerend vaak voor in de deelstaat van de hoofdstad. (Reuters)