Kortkolom binnenland

PVV’er De Mos geeft raadszetel Den Haag op

Den Haag. PVV’er Richard de Mos stapt uit de gemeenteraad van Den Haag. Hij geeft zijn zetel terug aan de PVV, zo schrijft hij vandaag op zijn website. De Mos is ontstemd over de beslissing van partijleider Geert Wilders om hem geen plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer te geven. Vorige week startte hij daarom een campagne om alsnog op plek 50 van de lijst te komen, maar Wilders liet al snel weten dat die actie zinloos zou zijn. De Mos behoudt wel zijn zetel in de Tweede Kamer. Hij zegt niet van plan te zijn die vóór de verkiezingen op te geven. (NRC)

Eindexamens weer met pen en papier gemaakt

Rotterdam. Komend schooljaar worden de eindexamens in het voortgezet onderwijs weer alleen schriftelijk afgenomen. Dat heeft het College voor Examens alle middelbare scholen per brief laten. Aanleiding voor de maatregel zijn de vele computerstoringen en softwareproblemen van dit voorjaar, waardoor de digitale examens van ongeveer tweehonderd leerlingen ongeldig werden verklaard. Dit jaar werd op ruim 700 scholen een deel van de examens op de computer gemaakt. (NRC)

Lek in computers GVB gevonden en gedicht

Amsterdam. Een hacker heeft een lek gevonden in een intern computernetwerk van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB. Het lek is met hulp van de hacker gedicht. Dat meldde het GVB vandaag. Het GVB werd vrijdag op de hoogte gesteld van het lek. De hacker zou lid zijn van het zogeheten Nederlands Genootschap van Hackende Huisvrouwen. Het gat in de beveiliging gaf toegang tot personeelsgegevens. Volgens het GVB zijn er geen klantgegevens in gevaar geweest. (Novum)

Motorclub Satudarah eist excuses justitie

Enschede. De leden van motorclub Satudarah vinden dat het Openbaar Ministerie (OM) hun club ten onrechte in een kwaad daglicht probeert te stellen. Zij eisen openbare excuses en een rectificatie van het OM, meldde RTV Oost vandaag. Vorige week liet het OM weten dat drie clubleden in Enschede zijn veroordeeld voor zware mishandeling en gijzeling van drie Almeloërs. Volgens de motorclub is maar een van de veroordeelden lid en was hun club niet betrokken bij het incident. (Novum)