Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Je moet ze verzorgen en beschermen tot ze trouwen, zegt hij

Hoe voeden mensen hun kinderen op? De een heeft jonge kinderen, de ander al wat oudere. De een vindt het raar dat in Nederland kinderen met 18 ongetrouwd het huis uit gaan. De ander leert haar kinderen dat er meer is dan hun mobiel. Door Sheila Kamerman en Dick Wittenberg

Nederland, Eindhoven, 28-06-12 Zomerserie Familie Shojaian Cameliastraat 30. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Eindhoven, 28-06-12 Zomerserie Familie Shojaian Cameliastraat 30. © Foto Merlin Daleman

Hij woont nu hier. Zijn kinderen groeien hier op. Ooit zullen ze hier studeren. Dat hoopt hij. Hij richt zich naar „de Europese cultuur’’. Maar dat Nederlandse ouders hun kinderen al zo jong overlaten aan hun lot, ze een schop onder hun kont geven als ze achttien zijn, zal hij nooit begrijpen. „Kinderen moet je verzorgen en beschermen tot ze trouwen.”

Hamid Shojaian, 41 jaar. Getrouwd. Twee kinderen: dochter Shima van 5, zoon Mani van 3. Afkomstig uit Iran. Woont sinds 2005 in deze buurt, nadat hij eerst vier jaar in een asielzoekerscentrum heeft gebivakkeerd. Hij is automonteur. Zij heeft in een broodfabriek gewerkt. Allebei zijn ze werkloos. „Ze vragen hier altijd naar diploma’s. Ervaring telt niet.”

De school is dichtbij. Het kinderdagverblijf ook. Zelfs het zwembad is dichtbij. Twee stoplichten verderop. Waar zijn kinderen ook gaan, hij zal ze altijd vergezellen. Zelfs naar het speeltuintje aan het eind van de straat. Alleen in de eigen straat mogen ze zonder toezicht spelen. Meestal spelen ze binnen, of in de eigen achtertuin.

Kinderen moeten respect tonen. Kinderen moeten het goede voorbeeld krijgen. Onbegrijpelijk dat de politie niet optreedt tegen de tieners die op het Kerstroosplein rondhangen bij de speeltuin. Ze komen aanscheuren op scooters en brommers. Allemaal roken ze, en niet alleen tabak. „In Iran zou de politie ze allang hebben opgepakt.”

Hij vindt het moeilijk als zijn kinderen niet doen wat hij zegt. „Heel moeilijk.” Bijvoorbeeld als zijn dochter ’s avonds uit bed komt. „Ik kan niet slapen. Ik moet plassen. Mag ik bij jullie komen liggen. Ze blijft maar ouwehoeren.” Zou ze dat ook hebben gedaan in Iran?