Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Opvoeden

Je moet praten met je kinderen, samen dingen doen, zegt zij

Nederland, Eindhoven, 05-07-12 Zomerserie Jeannet van Mourik met gezin. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Eindhoven, 05-07-12 Zomerserie Jeannet van Mourik met gezin. © Foto Merlin Daleman

Ze hoeft eigenlijk niet uit eten. Thuis eten ze prima. Ze gaat wel eens met een van haar dochters naar een restaurant. Dan nemen ze een voorgerecht. Dat is ook feestelijk.

Het gaat erom dat je met elkaar praat. Dat je weet wat de ander bezighoudt. Dat je samen dingen doet. Om interesse.

Dat wil Jeannet Mourik (51) haar drie dochters meegeven, Carolien van 18, Esther van 16 en Carmen van 8. Leef met aandacht.

Dat is belangrijker dan een smartphone. Ze ziet meisjes van haar dochters leeftijd. Die zitten dan gezellig bij elkaar. Allemaal te prutsen op hun mobiel. Er zijn andere manieren van communiceren, vertelt ze haar dochters.

Jeannet heeft altijd gewerkt. Vooral vele jaren als arbocoördinator. Ze heeft zich vroeger hard gemaakt voor vrouwenemancipatie. Ze zal niet zeggen dat er altijd iemand thuis moet zitten met de theepot. Maar wel vaak. Ouders moeten er voor hun kinderen zijn.

Ze leven goed, maar zuinig. Een nieuwe bank? Wie koopt er nou een nieuwe bank? Een nieuwe bank koop je alleen als je door de oude heen zakt. Ze gaan op vakantie met de vouwcaravan.

De kinderen zitten op tennis. De oudste speelt cello, de middelste piano, de jongste krijgt zangles en gaat naar de musicalklas. Ze leren niet alleen hoe geweldig het is om muziek te maken. Ze leren ook geconcentreerd bezig zijn en discipline. Je moet wel elke dag even oefenen om iets op te bouwen.