Dit is een artikel uit het NRC-archief

Weer

Is het volgende week dan eindelijk gedaan met de regen?

Weersverwachtingen die vijf dagen vooruit kijken zijn tamelijk onbetrouwbaar. Toch lijkt er onder de Nederlandse weermannen een consensus te ontstaan dat, na het slechte weer van de afgelopen weken, het volgende week toch wel eens een soort van zomer kan gaan worden.

SBS-weerman Piet Paulusma schreef dit weekend al op zijn blog - onder de kop ‘Hoe nu verder met de zomer?‘ - dat het na komend weekend beter wordt:

“Ik verwacht nog steeds dat wij of volgend weekend of direct erna over gaan op stabieler zomerweer. Zo kan het de laatste week van juli nog wel eens flink warm worden.”

Dit is echter dezelfde weerman die eind mei in zijn definitieve zomerverwachting schreef dat deze zomer ‘flink warm en vrij zonnig’ zou gaan worden. En tot nu toe overheerste toch voornamelijk de regen.

Maar mogelijk komt dit weekend het omslagpunt. MeteoConsult wijst voorlopig nog alleen op verminderde neerslag…

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult Weerkaarten voor volgende week ogen ’n stuk minder nat. Zie hier 12-uurlijkse neerslagkansen voor De Bilt: http://t.co/DpQ37ZZK

…maar volgens weerman Reinier van den Berg hangt er ‘hoop’ in de lucht.

Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg Vanavond bij RTL4 weerbericht alleen maar eens over het weer van volgende wek hebben?? Er hangt een beetje hoop in de lucht…

Op de voorpagina van De Telegraaf legde Frans Schrader, weerchef van de krant, vanochtend uit waarom er een einde lijkt te komen “aan het trieste zomerweer”.

“Vooral de opties droog, zonnig en temperaturen van 25 graden of meer krijgen steeds meer de overhand. Dat heeft alles te maken met zich versterkende hogedruk vanuit de Azoren. Daar ligt traditioneel een groot hogedrukgebied dat er in juni en tot op heden niet in wist te slagen om de lage druk vanaf de oceaan de baas te blijven. Daar lijkt nu verandering in te komen.”

‘De apotheose van de zomer nadert’

Iedereen houdt nog wel een slag om de arm, maar er is één iemand die hardop durft te zeggen dat we volgende week te maken krijgen met een ‘zeer luxe kwikstand’. Dat is Marc Erwin Putto: voor al uw ‘onconventionele weersverwachtingen en spraakmakende weerprimeurs’.

Op Twitter spreekt hij van een heuse apotheose…

Twitter avatar Weerprimeur Marc E. Putto Prima weerkaarten weer des ochtends met zomerse! apotheose van de maand julo. Veel meer via 0900-1234554 na 10.30 u.

…op zijn weerprimeurlijn (65 eurocent per minuut) verklaart hij zich nader.

“De zomer komt uiteindelijk toch wel binnen. Het kan ons bijna niet meer worden afgenomen”.

Zijn conclusie?

“Nog even door de zure appel heenbijten en dan krijgen we na het weekend een droog en zonnig weertype.”

Want dat is één ding waar iedere weerman zich wel over durft uit te spreken. Die zure appel komt de komende dagen. Dat is vooral zuur voor de wandelaars van de 96e Vierdaagse. De organisatie heeft al aangegeven dat een regenpak en droge sokken geen overbodige luxe zijn. Want de komende vier dagen staat er vooral nog veel regen op het programma.