Invloedrijke generaal Noord-Korea vervangen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un samen met Ri Yong-ho tijdens een militaire parade afgelopen februari.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un samen met Ri Yong-ho tijdens een militaire parade afgelopen februari. Foto Reuters

De commandant van de Noord-Koreaanse strijdkrachten is van zijn taken ontheven. De 69-jarige Ri Yong Ho wordt vervangen wegens ziekte, meldt het staatspersbureau KCNA. Aan de officiële reden wordt getwijfeld, omdat Ri helemaal niet ziek leek.

De beslissing om Ri al zijn functies te ontnemen werd gisteren genomen op een vergadering van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij, meldt persbureau AP. Waarnemers zien in het besluit een poging van de nieuwe leider Kim Jong Un om zijn stempel te drukken en duidelijk te maken dat hij de baas is.

Ri prominent aanwezig na overlijden Kim Jon Il

Ri trad op als mentor van Kim Jong Un sinds die in 2010 naar voren kwam als de opvolger van Kim Jong Il. Hij was bij belangrijke gebeurtenissen vaak te zien, staande tussen de vader en de zoon. Hij was ook prominent aanwezig in de rouwperiode na het overlijden van Kim Jong Il en hij begeleidde de nieuwe leider op zijn eerste bezoeken aan militaire eenheden, als blijk van continuïteit en militaire steun.

Leger belangrijk in Noord-Koreaanse samenleving

Ri was vicemaarschalk en chef van de generale staf van het Koreaanse Volksleger. In 2010 werd hij ook bevorderd naar belangrijke politieke functies in de Arbeiderspartij, zoals het vicevoorzitterschap van de Centrale Militaire Commissie en het presidium van het Politbureau. Het uitblijven van verdere promoties op het partijcongres in april leidde echter al tot speculaties over de politieke toekomst van Ri.

Het ontslag van de hoogste militair is van grote betekenis in Noord-Korea, waar onder Kim Jong Il het leger de belangrijkste plaats in de samenleving kreeg toebedeeld. De jongere Kim heeft dit ‘songun’-beleid gehandhaafd, maar ook jongere functionarissen met een meer economische achtergrond bevorderd, in lijn met zijn streven de economie van het land te versterken. Hong Hyun-ik, een analist bij de Zuid-Koreaanse denktank Sejong, verwacht dat in de komende tijd meer leden van de oude garde worden vervangen in Pyongyang.