In Nederland kwart meer bedrijven failliet

Het CBS publiceert deze week cijfers die een licht werpen op de stand van de Nederlandse economie. Ook komen de eerste halfjaarcijfers.

Aluminiummaker Alcoa opende vorige week het internationale seizoen van de publicatie van de halfjaarcijfers. Het Amerikaanse bedrijf leed 2 miljoen euro verlies, maar de vraag voor aluminium bleef in stand en dat is een gunstig teken voor de wereldeconomie.

Voor AEX-bedrijven bijt woensdag ASML het spits af met de publicatie van de halfjaarcijfers. ASML smeed een pact met de grootste chipfabrikanten ter wereld om samen processors te ontwerpen voor de komende generaties smartphones, tablet-pc’s en andere elektronica. Vorige week werd bekend dat chipfabrikant Intel de komende jaren 3,3 miljard euro investeert in de producent van lithografiemachines uit Veldhoven. De koers steeg tot boven de 43 euro en eindigde eind van de week 4,5 procent hoger in vergelijking met de koers voor de aankondiging van de samenwerking met techgigant Intel.

Donderdag publiceert AkzoNobel de halfjaarcijfers. Het wordt de eerste keer dat bestuursvoorzitter Ton Büchner de cijfers presenteert. Zijn voorganger, Hans Wijers, schetste in april een somber perspectief gezien de moeilijk economische omstandigheden en hoge grondstofprijzen.

Vrijdag meldde JP Morgan Chase een winst over het tweede kwartaal van 5 miljard dollar, 9 procent minder in vergelijking met de overeenkomstige periode van vorig jaar. Jamie Dimon, de bestuursvoorzitter van de grootste bank van de Verenigde Staten, meldde ook een blunder van 4,4 miljard dollar door de speculatieve handel in zogenoemde synthetische derivaten. De affaire zet in de VS de schijnwerpers op de (beperkte) vooruitgang die is geboekt met het aanscherpen van de regels naar aanleiding van de kredietcrisis. Een van de maatregelen gaat zaterdag van kracht, de zogenoemde Volcker rule waarbij het handelen voor eigen risico door zakenbanken wordt verboden – waarbij banken twee jaar de tijd krijgen om die afspraken te implementeren. De blunder bij JP Morgan leidde ertoe dat de roep om oude wetgeving in ere te herstellen steeds luider wordt. Er gaan in de VS steeds meer stemmen op om de Glass-Steagall Act, na de bankencrisis van 1929 ingesteld, nieuw leven in te blazen. Deze wet verbood een bundeling van retailbanken en riskantere zaken- en effectenbanken. Die scheiding werd in de loop van de jaren negentig van de vorige eeuw losgelaten.

Morgen publiceren de concurrenten van JP Morgan – Goldman Sachs en Morgan Stanley – hun jaarcijfers. Financiële analisten houden rekening met matte cijfers omdat de handel op Wall Street, gezien de Amerikaanse economische ontwikkeling, ook erg mat is.

Vooruitlopend op de publicatie van de halfjaarcijfers deze week, halveerde Nokia in de VS de prijs van de Lumia 900, het vlaggenschip van Nokia’s smartphone-assortiment. Met de Lumiamodellen wil Nokia de concurrentie aangaan op de door Apple en Samsung gedomineerde markt. Telecombedrijf AT&T verkoopt het toestel nu voor 50 dollar. De nieuwe prijs geldt in combinatie met een abonnement met een looptijd van 2 jaar. Tot dusver kostte de Lumia 900 bij AT&T met zo’n contract 99 dollar. Zonder abonnement kost de smartphone 400 dollar.

Een woordvoerder van Nokia liet in de zakenkrant Financial Times weten dat het om een ‘normale’ prijsverlaging gaat die voor de meeste telefoons tijdens hun levenscyclus wordt doorgevoerd. De Lumia 900 kwam ruim 3 maanden geleden bij AT&T in de verkoop. Dankzij de lagere prijs zou de Lumia 900 nu binnen bereik komen van een breder publiek, aldus Nokia-woordvoerder. Hij verwees naar de Galaxy S II van Samsung, die ook 50 dollar goedkoper werd toen het toestel ongeveer even lang op de Amerikaanse markt was als de Lumia 900.

Donderdag publiceert het CBS cijfers die een licht werpen op de stand van de Nederlandse economie, te weten de cijfers over de werkloosheid over juni en het consumentenvertrouwen in juli. Vandaag maakte het CBS bekend er in juni 610 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet zijn verklaard. Het aantal faillissementen was in het eerste halfjaar van 2012 uitzonderlijk hoog. In deze periode gingen ruim 3.760 bedrijven en instellingen failliet, een kwart meer dan in de eerste helft van 2011.