IMF somber over groei wereldeconomie

Het hoofdkantoor van het Internationaal Monetair Fonds in Washington, Amerika, dat vandaag somber is over de vooruitzichten van de wereldeconomie. Foto AFP / Saul Loeb

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn vooruitzichten van de komende twee jaar voor de groei van de mondiale economie licht verlaagd. Volgens het IMF heeft de langzame economische ontwikkeling in China en India de wereldeconomie verzwakt.

Het IMF schrijft in een update van het rapport World Economic Outlook (pdf) dat de wereldeconomie dit jaar met 3,5 procent toeneemt. Dat is lager dan de vorige beraming van het IMF van april, waarin het een groei van 3,6 procent voorspelde. Een andere bijstelling is de verwachte groei van de wereldeconomie in 2013, met 3,9 procent tegenover 4.1 procent in het vorige rapport van april dit jaar.

Het rapport stelt dat een vertraagde of ontoereikende aanpak van de Europese leiders de crisis verder kan laten ontsporen, meldt de BBC. Volgens het rapport heeft het oplossen van de eurocrisis de voornaamste prioriteit. Het rapport verwacht ook dat de EU-economie dit jaar met 0,3 procent krimpt voordat de economie volgend jaar met 0,7 procent aantrekt.

Ook de groei van de Amerikaanse economie voor de komende twee jaar is bijgesteld van 2,1 procent in april naar 2 procent. Voor 2013 verwacht het IMF voor die economie een groei van 2,3 procent in plaats van 2,4 procent.