Hee Hollander, ga je naar de Gentse Feesten? Deze handleiding is voor jou

Screenshot van de Gentse Feesten-handleiding voor Hollanders. Beeld: Screenshot Het Nieuwsblad.be

De Belgen hebben zoveel Nederlanders gesignaleerd op hun Gentse Feesten dat ze het nodig vonden een heuse handleiding te maken. Zo erg gedragen we ons toch niet?

Blijkbaar zijn we wat onwetend wat betreft het één en ander. Op de toepasselijk oranje gekleurde gids staat te lezen: “Ge zijt welkom in Gent, zolang het niet voor vrijgezellenfeesten is.” Duidelijk. En dan: “Hier zijn een paar dingen die ge moet weten als ge respect wilt afdwingen bij de inboorlingen.” Ach, zelfspot hebben de Belgen dus nog wel.

Een korte bloemlezing uit de geboden waar we ons aan moeten houden als we deel willen nemen aan het feestgedruis:

 • Het wordt sterk geapprecieerd als ge uw bier bij een café koopt. Sommige cafés halen de helft van hun jaaromzet bij de Feesten, en we hebben graag dat de Hollanders daar dik aan meebetalen.
 • Belgen die naar nachtwinkels gaan voor hun bier zijn ook Hollanders.
 • Het is normaal op vreemden te knuffelen op de Vlasmarkt. Maar als Hollander moet ge het altijd eerst vragen.
 • We maken expres niet teveel reclame voor de Feesten in het buitenland, want er zijn al Gentenaars genoeg. Zeg hier dus niets over aan uw vrienden als ge weer thuis zijt. Bedankt.
 • Bekijk de fotoset van de handleiding bij Het Nieuwsblad.

  Een korte geschiedenis van de Gentse Feesten

  Om ‘de Hollander’ wat tegemoet te komen valt er ook een korte geschiedenis te lezen van het feest waaraan ‘de Hollander’ wil deelnemen:

  “De Gentse Feesten bestaan strikt genomen al sinds 1843. Dat is maar half waar, want ze hebben lang op een laag pitje gestaan in de jaren 1950 en 1960. In die jaren waren de Feesten verworden tot een volkskermis zonder volk. Alle Gentenaars gingen dan namelijk op reis naar de kust of zelfs Spanje.

  Het is volkszanger Walter de Buck die de Gentse Feesten nieuw leven heeft ingeblazen in 1969. Hij wilde niet echt een hippie genoemd worden, maar hij was dat natuurlijk wel. Zijn baard is sindsdien niet geknipt. Walter de Buck is een held, en als ge hem ziet, moet ge op de grond vallen.”

  En Walter de Buck treedt ook nog steeds op. Nu hebben alle Hollanders die dit nu pas lezen en zin krijgen om naar Gent af te reizen de beste man helaas al gemist, maar er is altijd volgend jaar nog. De Gentse Feesten, die tien dagen in beslag nemen, duren nog tot en met zondag 23 juli.

  Die Belgen mogen zelf anders ook wel een handleiding

  In de categorie ‘handhaving drugsbeleid’: als we al afreizen naar Gent hoeven we ons in elk geval geen zorgen meer te maken om Café Central aan de Gentse Hoogpoort, dat is namelijk vanochtend op last van de politie gesloten voor de rest van de Feesten nadat ze “zowat alle mogelijke partydrugs” hadden gevonden. De politie trof bij de inval vanochtend ruim 170 xtc-pillen en 30,7 gram cocaïne. Dat lag daar op de vloer. Misschien kunnen wij Hollanders, autoriteiten op het gebied van drugs, misschien een handleiding voor de Belgen schrijven over hoe om te gaan met grote hoeveelheden verdovende middelen?