Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Greipel sprint voor derde keer naar winst

André Greipel behaalde zaterdag zijn derde ritzege in deze Tour. De Duitser van Lotto-Belisol was in de dertiende etappe de snelste in de sprint van een uitgedund peloton. Groenetruidrager Peter Sagan, ook al drie maal trefzeker deze ronde, kwam net tekort en werd tweede.

De etappe werd gekleurd door acht vroege vluchters, met daarbij de Nederlander Roy Curvers. De Deen Michael Mørkøv van Saxo Bank bleef het langst vooruit van de renners uit de kopgroep, maar gaf zich op 23 kilometer van de finish gewonnen.

Op twee kilometer van de streep demarreerde Raborenner Luis León Sánchez nog, maar de ritwinnaar van zondag werd in de laatste meters ingehaald door geletruidrager Bradley Wiggins. De Brit trok de sprint aan voor zijn Noorse ploeggenoot Edvald Boasson Hagen, die Greipel en Sagan uiteindelijk moest laten voorgaan.

In het directe duel tussen Greipel en Sagan is de ‘tussenstand dagprijzen’ nu 3-3. De jonge Slowaak verloor weliswaar, hij deed dit weekend goede zaken in het puntenklassement. Zowel zaterdag als zondag eindigde hij als tweede in de etappe.

Sagan heeft nu met 333 punten een voorsprong van 97 punten op Greipel en 130 punten op de Australiër Matthew Goss. Mark Cavendish komt met één ritzege en 129 punten nog veel tekort.

Daarmee neemt André Greipel vooralsnog zoete wraak op de Britse wereldkampioen. Een paar paar jaar geleden was de jongere Cavendish bij team HTC nog de ‘aangever’ van Greipel. Cavendish negeerde echter al snel het protocol. Hij sprintte voor eigen succes, hield geen rekening met zijn kopman. Maar hij won wel, en dan mag alles. De ploegleiding besloot het tweetal niet meer samen te laten rijden. Cavendish ging naar de grote koersen, Greipel moest rijden in de kleine wedstrijden. De Duitser nam kon daar niet mee leven en vertrok naar een andere werkgever.

Voor Cavendish telt dit seizoen alleen de olympische wegwedstrijd, over twee weken. Met het oog op de korte, steile klim van Box Hill viel hij vier kilo af. Gevolg is dat hij nu in de Tour minder sprintsnelheid heeft. Maar met minder lichaamsgewicht denkt hij voor eigen publiek Greipel en co voor te blijven in Londen.