Fédrigo wint vijftiende etappe na sprint tegen Vande Velde

Fédrigo komt net voor Vande Velde over de finish. Foto AFP/Pascal Pavani

Pierrick Fédrigo heeft maandag in de Tour de France net als twee jaar geleden de etappe naar Pau gewonnen. De Fransman van FdJ was in de vijftiende rit Christian Vande Velde in de sprint te snel af.

Thomas Voeckler werd op twaalf seconden derde. Het geel bleef om de schouders van de Brit Bradley Wiggins. Het was Fédrigo’s vierde ritzege in de Tour uit zijn loopbaan. Twee jaar geleden won hij de etappe naar Pau eveneens. Zijn andere zeges dateren van 2006 en 2009.

In de relatief korte etappe van 158 kilometer werd het eerste uur bijzonder hard gefietst. Veel renners hadden hun zinnen gezet op een ontsnapping, maar aanvankelijk kwam niemand weg. Pas na ruim vijftig kilometer sloeg een kopgroep van vijf met Fédrigo, Vande Velde, Voeckler, Samuel Dumoulin en Dries Devenyns een serieus gat.

Nadat ook Nicki Sørensen van Saxo Bank was aangesloten, kregen de koplopers de zegen van het peloton. Omdat er geen Nederlander in de voorste regionen aanwezig was, werd al snel duidelijk dat er geen zevende Nederlandse etappewinnaar in het oranjegetinte Pau zou komen.

Fédrigo en Vande Velde ontsnapten op zes kilometer voor de finish

Nadat in de beginfase extreem hard was gekoerst, liet het peloton naarmate de etappe vorderde de teugels steeds meer vieren. Op tien kilometer van de streep bedroeg de voorsprong van de koplopers bijna twaalf minuten.

Het bal in de kopgroep werd even later geopend door Sørensen, maar zijn pogingen waren weinig succesvol. Op zes kilometer van de meet namen Fédrigo en Vande Velde de benen. Het tweetal reed samen naar de meet, waarna de veel rappere Fédrigo de klus eenvoudig afmaakte. Op 11.50 minuten won de jarige André Greipel de sprint van het peloton. Dat was goed voor de zevende plek.

De top vijf van de vijftiende etappe

1. Fédrigo, Pierrick FRA 3:40:15
2 Vande Velde, Christian USA Garmin USA +0
3 Voeckler, Thomas FRA Europcar +12
4 Sørensen, Nicki DEN Saxo Bank +12
5 Devenyns, Dries BEL Omega Pharma +20

De top vijf in het algemeen klassement

1 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 68:33:21
2 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:02:05
3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:02:23
4 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:03:19
5 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol Team 0:04:48